Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΕΛΠΕ: Σημαντικά τα περιθώρια ανόδου της μετοχής, που υποαποδίδει...

ΕΛΠΕ: Σημαντικά τα περιθώρια ανόδου της μετοχής, που υποαποδίδει...
Όταν η μετοχή τους διαπραγματευόταν πριν 6-7 μήνες κοντά στα 10,00 ευρώ, αρκετά χαρτοφυλάκια την θεωρούσαν υπερτιμημένη και δικαιώθηκαν, καθώς πρόσφατα υποχώρησε σε επίπεδα γύρω από τα 5,5000 ευρώ. Διαβάστε τώρα, γιατί η Alpha Finance, δίνει τιμή-στόχο τα 8,25 ευρώ, με σύσταση Υπεραπόδοση... 

Η χρηματιστηριακή λοιπόν είναι της άποψης ότι στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, η τιμή της μετοχής έχει ενσωματώσει όλα τα αρνητικά σενάρια, όπως το προβληματικό διυλιστήριο, οι μεγάλες ζημίες του 2013, τα πολύ χαμηλά περιθώρια διύλισης (12 ετών), η καθυστέρηση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Τώρα πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές της Αlpha Finance, με πρώτη κίνηση το ομολογιακό δολαρίου των 400 εκατ. και το προς έκδοση ομολογιακό σε ευρώ, το κόστος αναχρηματοδότησης θα μειωθεί και θα υπάρχει εξοικονόμηση 15 εκατ. ευρώ ετησίως από τόκους.

Επιπλέον, χωρίς να υπολογίζεται καθόλου ο ΔΕΣΦΑ και για τα δύο έτη, η χρηματιστηριακή βλέπει κέρδη 19 εκατ. ευρώ κατά το 2014 και κέρδη 120 εκατ. στο 2015! Προβλέπει, επίσης, θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές το 2015, ύψους 188 εκατ. ευρώ, από αρνητικές εφέτος, ποσό που δίνει μία απόδοση, της τάξης του 10%.

Θεωρεί δε, ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ προχωράει, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς θα επιφέρει σημαντική μείωση του τραπεζικού του δανεισμού. Σημειώστε ότι, αυτή τη στιγμή η εταιρεία παίζει με P/BV 0,8 όταν ο ευρωπαϊκός κλάδος παίζει με 1,20. Και τα περιθώρια ανόδου για την τιμή στόχο ανέρχονται στο 36%, με βάση την τρέχουσα τιμή των 6,0600 ευρώ που τα αποτιμά σε 1,85 δισ. ευρώ. Με υψηλό έτους τα 8,1300 ευρώ και 12μήνου τα 9,9600 ευρώ. Στη διετία και με τον γ.δ. στο +166,50% εμφανίζει απόδοση μόλις 46,57%.


Τέλος, θετικό καταλύτη για την περαιτέρω πορεία του συγκροτήματος, μετά την απομόχλευση, λόγω ΔΕΣΦΑ, θα αποτελέσει η επανέναρξη της προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν, όταν και αν βεβαίως αρθεί το επιβληθέν εμπάργκο από την Ε.Ε. Καθώς κάτι τέτοιο θα είχε άμεση επίδραση, τόσο στο κόστος της πρώτης ύλης, όσο και στα πιστωτικά περιθώρια.

ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου