Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

To νέο τριπλό χαράτσι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ -Πώς φτάνει στα 132 ευρώ τον χρόνο (πίνακας)

To νέο τριπλό χαράτσι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ -Πώς φτάνει στα 132 ευρώ τον χρόνο (πίνακας)
Να’ το και το τρίτο «χτύπημα». Στην αρχή, ήταν το τέλος υπέρ ΝΕΡΙΤ το οποίο επανήλθε στον λογαριασμό της ΔΕΗ πριν κάνει ξεκινήσει να εκπέμπει η νέα δημόσια τηλεόραση. Μετά ήρθε η νέα αύξηση ΕΤΜΕΑΡ να μας πάρει αρκετές δεκάδες ευρώ από την τσέπη. Και τώρα, είναι η σειρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να βγάλει δύο αποφάσεις και να αυξήσει τις λεγόμενες «μονοπωλιακές» χρεώσεις αφαιρώντας ακόμη περισσότερα χρήματα από την τσέπη μας. Που να αλλάξουν και τα τιμολόγια…

Και για τα τρία αυτά χτυπήματα στην τσέπη μας, η ΔΕΗ –στην οποία προφανώς θα πέσει το βάρος της κριτικής- λειτουργεί ως «εισπράκτορας». Εισπράττει τα χρήματα και τα αποδίδει. Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι καταναλωτές τα πληρώνουμε. Πόσα είναι αυτά; Δείτε τα παραδείγματα που ακολουθούν.
Καταρχήν, να επισημάνουμε ποιες είναι οι τρεις επιβαρύνσεις:
Προστέθηκαν τρία ευρώ μηνιαίως (ή 36 ευρώ ετησίως για την ΝΕΡΙΤ). Άρα 36 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση. Η χρέωση αυτή έχει επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014  
Αυξήθηκε για μια ακόμη φορά το ΕΤΜΕΑΡ. Από την 1η Απριλίου, αντί για 20,8 ευρώ πληρώνουμε 26,3 ευρώ ανά 1000 κιλοβατώρες πράγμα που σημαίνει ότι η ετήσια επιβάρυνση μπορεί να φτάνει και στα 81,18 ευρώ τον χρόνο για τα νοικοκυριά που έχουν μεγάλες καταναλώσεις. Ο αναλυτικός πίνακας στον οποίο το fpress.gr δημοσίευσε τις επιβαρύνσεις που ήδη άρχισαν να επιβάλλονται λόγω ΕΤΜΕΑΡ, δημοσιεύεται ΕΔΩ
Το τρίτο χτύπημα αφορά στην αναπροσαρμογή των μονοπωλιακών χρεώσεων και ισχύει από την 1η Ιουνίου. Για τους οικιακούς πελάτες η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
Δίκτυο διανομής: χρέωση ισχύος 0,56 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ ανά έτος (από 0,63), μείωση 11,11%. Χρέωση ενέργειας 0,0214 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,0203), αύξηση 5,4%.
Δίκτυο μεταφοράς: χρέωση ισχύος 0,16 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ ανά έτος (από 0,17), μείωση 5,8%. Χρέωση ενέργειας 0,00563 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,00541), αύξηση 4%.
Αν συνδυαστούν οι δύο παράγοντες, τότε προκύπτουν και πάλι μικρές επιβαρύνσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
Για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, προκύπτει επιβάρυνση 45 λεπτών το τετράμηνο.
Για ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση 1600 κιλοβατωρών, η επιβάρυνση είναι 1,65 ευρώ το τετράμηνο ή 4,95 ευρώ τον χρόνο
Για ένα νοικοκυριό με 3000 κιλοβατώρες, η επιβάρυνση φτάνει στα 3,75 ευρώ το τετράμηνο ή στα 11,24 ευρώ τον χρόνο.
Αν προστεθούν οι τρεις επιβαρύνσεις, τότε προκύπτει ότι η ετήσια επιβάρυνση για το 2014 κυμαίνεται από 43,68 ευρώ για μια γκαρσονιέρα με πολύ μικρή κατανάλωση της τάξεως των 400 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο και φτάνει μέχρι τα 132,92 ευρώ για ένα μεγάλο νοικοκυριό με κατανάλωση 4000 κιλοβατώρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους υπολογισμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη επιβαρύνσεις από ενδεχόμενη (και εξαιρετικά πιθανή πλέον) αλλαγή στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επίκειται αλλαγή στον τρόπο χρέωση ώστε να σταματήσουν οι «επιδοτήσεις» των μικρότερων νοικοκυριών. Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντικές αυξήσεις και στην τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν λιγότερες από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο.
Τον πίνακα με τις επιβαρύνσεις που έχουν υπολογιστεί στο σημερινό ρεπορτάζ, μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ. 

ΠΗΓΗ:fpress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου