Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενέργεια και φυσικό αέριο


Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση υπογράφεται το πρωί της Τρίτης η διακρατική συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Όπως μεταδίδει το Euro2day, οι υπογραφές θα «πέσουν» μετά τη σύσκεψη της μικτής επιτροπής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στην οποία από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα παραστούν ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Επικρατείας.
Εκτός από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων θα υπογραφούν δύο MoUs για την πολιτιστική και αθλητική συνεργασία, ένα MoU για θέματα άμυνας και ένα πρωτόκολλο για την άμυνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας και των MoUs, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στον Αστέρα, τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη των ΗΑΕ θα έχουν συνάντηση και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να προσφύγει άμεσα στη διεθνή διαιτησία σε περίπτωση όπου θεωρήσει ότι υπάρχει παραβίαση κάποιας συμφωνίας.
Αυτό που απομένει μετά την υπογραφή είναι η κύρωση της από τη Βουλή η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έχει δρομολογηθεί. Εκτός από τα ΗΑΕ η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει αντίστοιχες διαπραγματεύσεις και με το Ομάν, τη Νιγηρία και το Κατάρ.
Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωσαν στο Euro2day ότι οι Εμιρατινοί είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε τομείς όπως η ενέργεια, το φυσικό αέριο, το real estate, τα τρόφιμα και ο τουρισμός.
Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενδιαφέρον υπάρχει από τα ΗΕΑ και για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), αλλά και για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η Συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, αλλά και η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ), διευκολύνει τους επενδυτές από τα ΗΑΕ να επενδύσουν στη χώρα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη Συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, έχει υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου