Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ποιες χώρες της Ευρώπης θα έχουν έλλειψη πετρελαίου σε ένα χρόνο

Ποιες χώρες της Ευρώπης θα έχουν έλλειψη πετρελαίου σε ένα χρόνο
Στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός κρατών της κεντρικής Ευρώπης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να στραφούν προς τη Ρωσία για τον εφοδιασμό τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι χώρες, που έχουν ενεργειακά αποθέματα για λιγότερο από ένα χρόνο, εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, τη Νορβηγία και το Κατάρ, σύμφωνα με το  Global Sustainability Institute στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία διαθέτει πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και άνθρακα για λιγότερο από ένα χρόνο. Η Ιταλία έχει αποθέματα φυσικού αερίου και άνθρακα για λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου φθάνουν μόλις για ένα χρόνο.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Βρετανία, η οποία διαθέτει αρκετά αποθέματα πετρελαίου για 5,2 χρόνια, άνθρακα για 4,5 χρόνια και αέριο για τρία ακόμη χρόνια.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να στηρίξουν εκείνες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις.

Τα αποθέματα πετρελαίου της Γερμανία μπορεί να φθάνουν για λιγότερο από ένα χρόνο και το φυσικό αέριο για μόλις δύο, αλλά τα αποθέματα άνθρακα που διαθέτει είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της τα επόμενα...500 χρόνια. Ανάλογα, Βουλγαρία και Πολωνία διαθέτουν αρκετά αποθέματα άνθρακα για τα επόμενα 73 και 34  χρόνια αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, η πλούσια σε κοιτάσματα Ρωσία διαθέτει αποθέματα πετρελαίου που επαρκούν για πάνω από 50 χρόνια, φυσικό αέριο για περισσότερα από 100 χρόνια και άνθρακα για τουλάχιστον 500 χρόνια, με βάση πάντα τα τωρινά επίπεδα εγχώριας κατανάλωσης.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου