Με τα «αν» δεν γράφεται ιστορία,
ούτε παράγονται πολιτικά αποτελέσματα
ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
Ο παραλογισμός των μεγάλων ΜΜΕ στην ερμηνεία του εκλογικού (όχι πολιτικού) αποτελέσματος, μας αναγκάζει να επιστρέψουμε στους αριθμούς. Αλλά και η ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχει πολύ, αφού επιχειρεί να δώσει ιστορικές διαστάσεις σε ένα απλό εκλογικό αποτέλεσμα ευρωεκλογών κι έτσι να προκαλέσει συσπείρωση των υποστηρικτών του. Μόνο που μάλλον προκαλεί αντισυσπείρωση, προσβάλλοντας το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών που τον ψήφισαν.
1. Δεν είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που ένα κόμμα της Αριστεράς γίνεται πρώτο κόμμα. Προηγήθηκε το 1981 το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα αν αναλογιστούμε τις περιστάσεις, τη συγκυρία και τις θέσεις του, πρόκειται για σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων και για βλασφημία. Κι η Μυλωνού τον...
άνδρα της με τους πραματευτάδες.
Σύντομη τεκμηρίωση
Η Δεξιά είχε κυβερνήσει την Ελλάδα συνεχώς από το 1944, (και πιο πριν φυσικά) με μικρά διαλείμματα του κέντρου, όλες οι κυβερνήσεις του οποίου είχαν εκδιωχθεί κακήν κακώς από την ξενοκρατία και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Η Αριστερά (βρισκόταν, με τη μορφή του ΚΚΕ, υπό διωγμό) από την εποχή του ΕΑΜ (το μόνο προηγούμενο ισχυρής παρουσίας της Αριστεράς) δεν κυβέρνησε παρά μόνον με το ΠΑΣΟΚ που έσπασε την μονοκρατορία της Δεξιάς και κυρίως ανέτρεψε το μονοκομματικό κράτος της δεξιάς. Αναγνώρισε την εθνική αντίσταση, έθεσε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο και οδήγησε σε μια «μεταπολίτευση», που δεν έγινε ολοκληρωτικά το 1974. Δεν είναι εδώ ο τόπος να το αναλύσουμε. Αλλά όλα τα ζωντανά στελέχη της Αριστεράς εκείνης της περιόδου συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ γι αυτό. Από τον Μανώλη Γλέζο και τον Μίκη Θεοδωράκη, ως τον Μάρκο Βαφειάδη και τον Αντώνη Μπριλλάκη.
Αυτή την ανιστόρητη διατύπωση (πρώτη φορά Αριστερά) μπορούμε να την αποδώσουμε μόνον στην μνήμη πρώην στελεχών του ΚΚΕ που αγωνίστηκαν εναντίον της αλλαγής του 1981 με το σύνθημα «ΚΚΕ αλλαγή, δεύτερη κατανομή», δηλαδή εργάστηκαν να την αποτρέψουν. Οι νεώτεροι την ακολούθησαν για λόγους άγνοιας και αυτοεπιβεβαίωσης. Καμία σχέση. Το 2014 έχουμε συνθήκες πλήρους αστικής δημοκρατίας και δεν ανατρέπεται κανένα καθεστώς. Ούτε το μνημόνιο.
Είναι κρίμα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπου υπερεκπροσωπείται το 3% του 2009 αποδίδει στον εαυτό του εύσημα που ανήκουν στο 24% των πολιτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ψήφισαν το 2012 βγάζοντάς το δεύτερο κόμμα εκεί που ήλπιζε να βγεί τρίτο και το 2014 βγάζοντάς το πρώτο κόμμα. Επίσης είναι μη αποτελεσματικό, ως προσβλητικό, γιατί δεν συσπειρώνει άλλους πολίτες πέραν του 27% που το ψήφισαν. Είναι σαν να τους διώχνει, ενώ η πλειοψηφία τους ανήκει στην κοινωνική Αριστερά και είναι μειονέκτημα της πολιτικής και κομματικής Αριστεράς η αδυναμία της να τους εκφράσει και να τους πείσει να την ψηφίσουν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου