Σε επίκεντρο διεθνούς διένεξης έχει εξελιχθεί το «χρυσό τρίγωνο» της Αρκτικής. Πρόκειται για την περιοχή που σχηματίζεται μεταξύ του Μουρμάνσκ, της χερσονήσου Τσουκότκα και του Βόρειου Πόλου. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν μειώσει κατά πολύ τα απροσπέλαστα παγόβουνα, καταστώντας προσιτά τεράστια φυσικά κοιτάσματα ενεργειακών αποθεμάτων (πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων).
Ήδη , η περιοχή έχει γίνει «μήλο της έριδος» μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγίας και Δανίας. Το σίγουρο είναι ότι η αναμενόμενη αξιοποίηση της βόρειας θαλάσσιας οδού, δεν προοιωνίζει ηρεμία στην Αρκτική ήδη το ΝΑΤΟ εξετάζει σχέδια για την ενίσχυση της ναυτικών μαχητικών δυνάμεων στην περιοχή. Από την πλευρά της η Μόσχα προσπαθεί να αποδείξει πως οι αρκτικές κορυφογραμμές Λεμονόσοφ και Μεντέλεεφ ανήκουν στην Ρωσία και είναι συνέχεια της ρωσικής χερσαίας γης.
Στόχος της είναι , να αποκτήσει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων επιπλέον στην περιοχή, η οποία διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν το αίτημα το 2001 λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
Στο μεταξύ, η «Rosneft» και η «ExxonMobil», έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδια τους για την από κοινού ανάπτυξη, επτά νέων κοιτασμάτων στο υπέδαφος της ρωσικής Αρκτικής, στις θάλασσες Τσούκτσι, Κάρα και Λάπτεφ. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο καλοκαίρι, υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία επιστημονικού κέντρου στην Αρκτική, με χρηματοδότηση σχεδόν μισού δισ. δολαρίων.
Η δημιουργία του κέντρου στην Αρκτική αποτελεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των πιο σύγχρονων και αποδοτικών τεχνολογιών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σχεδίων σε δύσκολες κλιματικές και τεχνολογικές συνθήκες. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα της κοινής αυτής δράσης και οι εκπρόσωποι των εταιρειών δηλώνουν σίγουροι ότι, το νέο αυτό σχέδιο θα αποφέρει καρπούς προς όφελος και των δύο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Σέτσιν κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.
Η συμφωνία προέβλεπε ότι η αμερικανική εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το πρώτο στάδιο ερευνών του επιστημονικού κέντρου, καταβάλλοντας 200 εκατ. δολάρια. Το μερίδιο συμμετοχής της ρωσικής εταιρείας είναι της τάξης 66,67%, ενώ της αμερικανικής ανέρχεται στο 33,33 %.
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου