Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ANAKOINΩΣΗ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ

Συναδέλφισσες-οι

Στο τελευταίο Δ.Σ. του σωματείου και ακολούθως στο Γενικό Συμβούλιο ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τόσο ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός όσο και το πρακτικό συμφωνίας για την δημιουργία της νέας υπο-βαθμίδας (!) του χειριστή/τεχνίτη Β. Η παράταξη μας ψήφισε λευκό για την δημιουργία της νέας υπο-βαθμίδας και καταψήφισε τον νέο Ε.Κ.
Αναφορικά με το πρώτο θέμα θεωρούμε ότι η δημιουργία μιας νέας υπο –βαθμίδας χωρίς διοικητικές αρμοδιότητες και σαφή καθήκοντα και η οποία είναι υπό την αίρεση της εταιρίας (όπως αναφέρεται στο πρακτικό συμφωνίας), δεν προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην εξέλιξη των εργαζομένων. Απλά τους μετακινεί 1-2 θέσεις στην μισθολογική κλίμακα δίνοντας μια μικρή αύξηση αποδοχών στους νέους συναδέλφους όταν οι ίδιοι συνάδελφοι έχασαν πολύ περισσότερα με την νέα ΕΣΣΕ.
Στον νέο εσωτερικό κανονισμό – ενδεικτικά αναφέρουμε – έχουν περιληφθεί τα παρακάτω:
-καταργείται η επιτροπή προμήθειας και ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων στην οποία συμμετείχε συνεχώς μέχρι σήμερα και εκπρόσωπος των εργαζομένων. Συνεπώς χάνεται η δυνατότητα έλεγχου μας σε μια σημαντική δραστηριότητα που μας αφορά και σχετίζεται άμεσα και με την υγεία μας.
-Απουσιάζει η έγκριση των προσλήψεων από το ΔΣ της εταιρίας, όπου εκεί οι εργαζόμενοι έχουν φωνή μέσω των αντιπροσώπων τους και μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους τουλάχιστον για τον αριθμό που απαιτείται.
-Εισάγεται για πρώτη φορά δικαίωμα της εταιρίας να διεκδικήσει αποζημίωση από εργαζόμενο για πρόκληση φθοράς σε εξοπλισμό από βαριά αμέλεια ή δόλο. Εμείς ρωτάμε ποιός και πως αποφασίζει αν μια ανθρώπινη αμέλεια είναι δόλος, αλλά επισημαίνουμε και άλλες παραμέτρους π.χ. μπορεί να προκληθεί κάποια φθορά και από συνεχή εξαντλητικά 12ωρα; Στο συγκεκριμένο άρθρο ακούστηκαν και άλλες φωνές ότι πρέπει να καταργηθεί αλλά όλες συνάντησαν την άκαμπτη στάση του Προέδρου του ΠΣΕΕΠ.
Επίσης ένα σοβαρό θέμα το οποίο μας ανησυχεί είναι αυτό των νέων οργανογραμμάτων το οποίο συνδέεται με τις γνωστές 45 αποχωρήσεις συναδέλφων χωρίς αντικατάσταση που ψήφησε και ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ στο τελευταίο εταιρικό Δ.Σ.
Το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής διότι δεν σχετίζεται μόνον με τον αριθμό των θέσεων εργασίας αλλά συνδέεται επίσης με την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και τις προοπτικές εξέλιξης των συναδέλφων μας.
Ελπίζουμε το Προεδρείο να φανεί αντάξιο της ιστορικής ευθύνης του και να μην συνδέσει την θητεία του με περαιτέρω συρρίκνωση θέσεων εργασίας.
Συνάδελφοι αποδείχτηκε και σε αυτή την διαπραγμάτευση ότι εμείς οι εργαζόμενοι πάλι κάτι χάσαμε, αφού ενσωματώθηκαν στον νέο εσωτερικό κανονισμό άρθρα από την πρόταση της εταιρίας την οποία το Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ είχε χαρακτηρίσει επανειλημμένα «ποινολόγιο».

Προφανώς, η ηγεσία του σωματείου  ξέρει και εφαρμόζει καλά το «ανέκδοτο του Χότζα» ο οποίος μπαινοβγάζοντας συμπαθή τετράποδα στην καλύβα του, προσπαθούσε να πείσει τον εαυτό του ότι όλα είναι καλά. Είναι γνωστό πλέον το κόλπο να προσπαθείς να εμφανίσεις ως «βελτίωση» τη «μη χειροτέρευση» και ως διαπραγματευτική επιτυχία την μερική, παρά την ολική απώλεια.
Όπως επίσης είναι παλιές και δοκιμασμένες οι τακτικές του εκφοβισμού -με το επιχείρημα ότι το μνημόνιο και η ανεργία έχουν διαλύσει τον κοινωνικό ιστό ακόμη δε και την εργατική νομοθεσία - αλλά και του εμπορίου ελπίδας με την παροχή διαφόρων ¨εξυπηρετήσεων¨ προς τους ημετέρους για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.
Μόνο που με αυτές τις τακτικές το σωματείο μας εξυπηρετεί την άλλη πλευρά, που συνεχώς ζητά παραχωρήσεις γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους θα το κερδίσει. Κάθε διαπραγμάτευση προσθέτει κάτι στις ήδη υφιστάμενες απώλειες και με αυτό τον τρόπο η θέση των εργαζομένων ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ διαρκώς.
 Αλλά, μήπως αδικούμε τους συναδέλφους του Προεδρείου ασκώντας τους κριτική για τα πεπραγμένα τους; Μήπως άραγε κι αυτοί για τα «πάγια αιτήματα των εργαζομένων» δεν παλεύουν; Μήπως τις θέσεις για αξιοπρεπείς αμοιβές, κατάργησης της εντατικοποίησης, διατήρησης των κεκτημένων κλπ. δεν τις υιοθετούν κι αυτοί; Και, τελοσπάντων, τι θέλουμε να γίνει; Τίποτε;
Σκοπός μας δεν είναι να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά τα αυτονόητα. Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις δεν κερδίζονται με την λογική ¨το μη χείρον βέλτιστο¨ ούτε και με ψεύτικες εξαγγελίες για δήθεν μάχες και σκληρές συγκρούσεις με την Διοίκηση. Κερδίζονται με αγώνες, πίστη στο δίκιο μας και  υποστήριξη από όλους τους εργαζόμενους.
Εμείς έχοντας πάντα μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να φρενάρουμε τον παραπέρα κατήφορο στα εισοδήματα και τα δικαιώματα μας.



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου