Τρίτη 15 Απριλίου 2014

EdF: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός στην Ευρώπη που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ

EdF: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός στην Ευρώπη που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ
Η EdF (Électricité de France) είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ρεύματος με βασικό μέτοχο τη γαλλική κυβέρνηση. Μετά την αύξηση κερδών του 2013, η εταιρεία δεσμεύτηκε να περιορίσει τις δαπάνες της για νέες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και του εργοστασίου ατομικής ενέργεια;ς στη Νορμανδία, η κατασκευή του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, εντός του Απριλίου η μετοχή της είχε τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου έτους.  Η εταιρεία επεκτείνει τις πυρηνικές της δραστηριότητες στο εξωτερικό, ενώ στους σχεδιασμούς της είναι η αύξηση των επενδύσεων στα 14 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους και η μείωσή τους στο επίπεδο των 12 δισ. μέχρι το 2018.

Η EdF, με έδρα το Παρίσι, έχει συνάψει συμφωνία ύψους 16 δισ. στερλινών για την κατασκευή αντιδραστήρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατασκευάζει επίσης αντιδραστήρα στη Νορμανδία και άλλους δύο στην Κίνα, καθώς κι έναν τερματικό σταθμό στη Γαλλία.

Η πορεία της μετοχής της EdF το τελευταίο έτος

Την ίδια ώρα, η εταιρεία έχει αυξήσει  τις δαπάνες αναφορικά με τους παλιότερους γαλλικούς αντιδραστήρες που έχουν εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένων στάσεων εργασίας για αναβάθμιση και εργασίες συντήρησης.
Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,52 δισ. ευρώ το 2013 από 3,3 δισ. το 2012, έναντι πρόβλεψης για 3,67 δισ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποτιμήσεων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5% σε 16,8 δισ. ευρώ, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 16,7 δισ. Στην καλή επίδοση συνέτεινε και η περιστολή δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως είχε δηλώσει ο CEO της εταιρείας, οι στόχοι για το 2014 είναι αύξηση των EBITDA κατά τουλάχιστον 3%, ενώ οι δαπάνες τοποθετούνται μεταξύ 13 και 13,5 δισ. ευρώ, έναντι 12,2 δισ. το 2013. Οι καθαρές επενδύσεις επί γαλλικού εδάφους αυξήθηκαν κατά 10%. Το καθαρό χρέος ήταν 35,5 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκέμβρη, σημειώνοντας πτώση 3,7 δισ. από το προηγούμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας η εταιρεία τον τοποθετεί για το 2014 από τις 410 έως τις 415 τεραβατώρες από 403,7 τεραβατώρες το 2013.

Η EDF ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1946 και προέκυψε από την κρατικοποίηση περίπου 1.700 μικρότερων ηλεκτροπαραγωγών, μεταφορέων και διανομέων  από τον τον τότε υπουργό Βιομηχανικής Παραγωγής, Marcel Paul. Η τότε κρατική EPIC αναδείχθηκε στον βασικό παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας  στη Γαλλία, απολαμβάνοντας το μονοπώλιο στην ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό το μονοπώλιο έληξε το 1999, όταν η EdF αναγκάστηκε από μια ευρωπαϊκή οδηγία  να ανοίξει το 20% των δραστηριοτήτων της σε ανταγωνιστές.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2004 ήταν 100% κρατική, τώρα όμως είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ιδιωτικού δικαίου (ανώνυμη), με αλλαγή καταστατικού. Η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε μετοχές τη;ς εταιρείας στο χρηματιστήριο του Παρισιού  το 2005μ αν και επανακατέλαβε το 85% της εταιρείας έως τα τέλη του 2008.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου