Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Μεταγραφή με νόημα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες


Εδώ και κάποιες εβδομάδες είχε ενημερωθεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης για την πρόθεση του πρωθυπουργού να επιστρατεύσει στην ομάδα των συμβούλων του έναν γνώριμο τεχνοκράτη της Κύπρου. Ο Σόλων Κασίνης άλλωστε ήταν από τους ανθρώπους που ο κ. Μανιάτης είχε και ο ίδιος συμβουλευτεί ενόψει της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει την αγορά έρευνας υδρογονανθράκων.
Ο πρώην διευθυντής υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, ήταν από τους ανθρώπους που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και την υπογραφή συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας με τις γειτονικές της χώρες ενώ ήταν διαπραγματευτής με τις εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση άδειας κατά τον πρώτο γύρο αδειοδότησης. Θυμίζουμε ότι ο γύρος κατέληξε με την αδειοδότηση της εταιρείας Noble η οποία και έχει αναλάβει την έρευνα και ανάπτυξη του οικοπέδου 12, ενώ στη συνέχεια στην ίδια παραχώρηση μπήκε ως μέτοχος και η ισραηλινή Delek.
Στα δεκάδες συνέδρια που έχει συμμετάσχει παρουσιάζοντας το ιστορικό και τις προοπτικές της Κύπρου, υπήρξε πάντα ρεαλιστής και προσγειωμένος, ενώ συχνά είχε συγκρουστεί όπως συνέβη στο συνέδριο της Αθήνας, όταν ο πρώην διπλωμάτης και νυν σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων Ματ Μπράιζα είχε ταχθεί υπέρ της κατασκευής χερσαίου αγωγού μέσω Τουρκίας για την εξαγωγή του αερίου της Μεσογείου προς την Ευρώπη. Τότε ο κ. Κασίνης είχε απαντήσει ευθέως στον πρώην διπλωμάτη ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να ανοίξει τέτοια συζήτηση.
Η επιλογή του πρωθυπουργού να φέρει στο μέγαρο Μαξίμου ως ενεργειακό σύμβουλο τον κ. Κασίνη, φαίνεται πάντως ότι σηματοδοτεί πολλά:
Ως γνωστόν το προκαταρκτικό στάδιο των ερευνών (σεισμικά) ολοκληρώθηκε και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων. Αυτό απαιτεί αφενός σημαντική δουλειά σε επίπεδο προετοιμασίας των διαγωνισμών (σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι η νορβηγική PGSκαι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP). Φημολογείται ότι η πρόταση να γίνουν σεισμικές έρευνες και να ακολουθηθεί από την Ελλάδα το ίδιο μοντέλο για το άνοιγμα της αγοράς όπως και στην Κύπρο, ήταν πρόταση του κ. Κασίνη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το στάδιο της επιλογής και των διαπραγματεύσεων.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρος της επιλογής Α. Σαμαρά αφορά στο γεγονός ότι με το νέο του σύμβουλο επιλέγει να δώσει νέα ώθηση και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, των χωρών δηλαδή που φαίνεται να πρωτοστατούν στην προσπάθεια για ανάδειξη της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου ως μιας κύριας πηγής τροφοδοσίας της ΕΕ μελλοντικά, με φυσικό αέριο.
Πάντως αλήθεια είναι ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να ανοίξει την αγορά, αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα κυρίως χρονικών καθυστερήσεων – όχι απαραίτητα αδικαιολόγητα εάν σκεφτεί κανείς ότι για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια αδράνειας υπογράφονται νέες συμβάσεις, γίνονται έρευνες και υπάρχει κινητικότητα.
Τέλος η έλευση του κ. Κασίνη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να περιορίσει στο μέλλον τις εικασίες και προβλέψεις για τεράστια κοιτάσματα που κρύβονται στο βυθό του Αιγαίου.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου