Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Γιατί οι γερμανικές εταιρείες προτιμούν και πάλι τον λιγνίτη

Γιατί οι γερμανικές εταιρείες προτιμούν και πάλι τον λιγνίτη
Στην καύση λιγνίτη επιστρέφουν όλο και περισσότερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να κατευθυνθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες προσκρούουν στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα.

Πολλές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι αντιμέτωπες με την αδύναμη οικονομία, την υψηλή ζήτηση ρεύματος και τις ευρωπαϊκες πολιτικές που ευνοούν τις ΑΠΕ έναντι των παραδοσιακών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η  γερμανική RWE, η οποία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει και τα δεκαεπτά πυρηνικά εργοστάσια της χώρας μέχρι το 2022 στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τις λιγνιτικές μονάδες της.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011, η κυβέρνηση Μέρκελ αποφάσισε να βάλει λουκέτο σε ολόκληρη την πυρηνική παραγωγή της χώρας, καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στα κέρδη ενεργειακών κολοσσών όπως η RWE.

Με την απόφαση αυτή και το ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο που καταλαμβάνουν στην αγορά οι ΑΠΕ, οι ενεργειακές εταιρείες στρέφονται στον φθηνό λιγνίτη, παρά το γεγονός ότι εκλύει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου απ' όλα τα ορυκτά.

Ως αποτέλεσμα, η RWE αυτή τη στιγμή, παράγει το 52% της ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σε σχέση με ποσοστό 45% το 2011.

Εκτός από τη RWE, κι άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιστρέψει στην καύση λιγνίτη, γεγονός που έχει αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από το συγκεκριμένο ορυκτό στο 45% το 2013, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου