Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο για την αγορά αερίου - ολόκληρο το κείμενο


Ένα σύνολο ρυθμίσεων που προοπτικά θα αλλάξουν ριζικά την αγορά φυσικού αερίου στη χώρα μας, περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα (τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου), όπως προκύπτει από το επίσημο κείμενο που δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα το energypress.
Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένες δεσμευτικές ημερομηνίες υλοποίησης των επιμέρους δράσεων, οι οποίες εξειδικεύουν τις βασικές κατευθύνσεις που είναι οι εξής:
·         Μετάβαση από μια αγορά βασισμένη σε διμερείς συμβάσεις σε μία ανταγωνιστική και ρευστή αγορά φυσικού αερίου.
·         Επανεξέταση και βελτίωση του των κανονισμών LNG προκειμένου να ευνοηθεί περαιτέρω η πρόσβαση τρίτων, με τιμολόγια βασισμένα στο κόστος, συμπεριλαμβανομένων, εάν είναι απαραίτητα, συμπληρωματικών μέτρων για τη διευκόλυνση της χρήσης του (gas swaps)
·         Αναθεώρηση του ισχύοντος προγράμματος δημοπρασιών φυσικού αερίου, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του (ολοκλήρωση το α΄ εξάμηνο του 2014).
·         Ανασκόπηση του κατά πόσο τα συμπληρωματικά μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 83 του νόμου 4001/2011 είναι απαραίτητα.
·         Περαιτέρω ανάπτυξη της νομοθεσίας και των κανονισμών αποθήκευσης και ενίσχυση της διαθεσιμότητας χώρων αποθήκευσης, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ευελιξία στην αγορά.
·         Σχέδιο για την προώθηση της υιοθέτησης του φυσικού αερίου ως καυσίμου θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
·         Η μετάβαση της προμήθειας και διανομής (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων και προβλεπόμενων ΕΠΑ) σε ένα ρυθμιζόμενο μοντέλο, με το διαχωρισμό της προμήθειας από τις δραστηριότητες δικτύου.
·         Η μετάβαση προς την πλήρη επιλεξιμότητα για όλους τους πελάτες φυσικού αερίου.
·         Σταδιακή άρση της εξαίρεσης από το Τρίτο πακέτο.
·         Να τεθεί σε ισχύ η υιοθέτηση νομικών διατάξεων για την παροχή νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού.
·         Να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 η υιοθέτηση νομικών διατάξεων που θα κάνει όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Ελλάδα επιλέξιμους, καθώς και όλους τους άλλους πελάτες αερίου.
·         Οι ΕΠΑ θα διαχωρίσουν νομικά και λειτουργικά τις επιχειρήσεις προμήθειας και δικτύου.
Ειδικότερα, το αναθεωρημένο μνημόνιο, σχετικά με την αγορά αερίου αναφέρει τα εξής:
i. Μετάβαση από μια αγορά βασισμένη σε διμερείς συμβάσεις σε μία ανταγωνιστική και ρευστή αγορά φυσικού αερίου.
Ξεκινά την 1η Ιουνίου του 2014 και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 1/1/2016.
   a. Δημιουργία συστήματος δυναμικότητας και τιμολόγησης Εισόδου – Εξόδου από τη ΡΑΕ (έχει ολοκληρωθεί)
   b. Δημιουργία  Εικονικού Σημείου (Virtual Trading Point) και Αγοράς Εξισορρόπησης, με την παράδοση μελέτης από τη ΡΑΕ. Υπεύθυνοι γι αυτό είναι η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΦΑ. Ξεκινά στις 1/6/2014 και πρέπει να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
      b1.  Η ΡΑΕ αναπτύσσει το σχεδιασμό της αγοράς όσον αφορά την ανάπτυξη του Virtual Trading Point και της αγοράς εξισορρόπησης και τον θέτει σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Ξεκινά την 1/6/2014 και πρέπει να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
      b2. Τροποποιήσεις στην πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία, από ΥΠΕΚΑ – ΡΑΕ – ΔΕΣΦΑ. Ξεκινά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015.
      b3. Εφαρμογή του σχεδιασμού από ΥΠΕΚΑ – ΡΑΕ – Φορέα υλοποίησης. Ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και πρέπει να ολοκληρωθεί έως το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
ii. Επανεξέταση και βελτίωση του των κανονισμών LNG προκειμένου να ευνοηθεί περαιτέρω η πρόσβαση τρίτων, με τιμολόγια βασισμένα στο κόστος, συμπεριλαμβανομένων, εάν είναι απαραίτητα, συμπληρωματικών μέτρων για τη διευκόλυνση της χρήσης του (gas swaps)
Αυτό πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2014 από τη ΡΑΕ.
iii. Αναθεώρηση του ισχύοντος προγράμματος δημοπρασιών φυσικού αερίου, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του (ολοκλήρωση το α΄ εξάμηνο του 2014).
   a. Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επανεξετάσει τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη ΔΕΠΑ με απόφαση της 12ης Νοεμβρίου 2012. Η αναθεώρηση, μεταξύ άλλων, θα επιδιώξει να βελτιώσει τη λειτουργία του προγράμματος δημοπρασιών αερίου, λαμβάνοντας υπόψιν την άποψη της ΡΑΕ και τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων, προσαρμόζοντας  τα προϊόντα δημοπρασιών αερίου στις απαιτήσεις των τελικών πελατών και στην ανάγκη δημιουργίας μίας πιο ευέλικτης χονδρικής αγοράς. Ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΑΕ βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία επί του θέματος.
   b. Συνεχής αξιολόγηση του προγράμματος δημοπρασιών αερίου και λήψη διορθωτικών μέτρων εάν είναι απαραίτητα.
iv. Ανασκόπηση του κατά πόσο τα συμπληρωματικά μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 83 του νόμου 4001/2011 είναι απαραίτητα.
Ξεκίνησε και πρέπει να ολοκληρωθεί το 2ο τρίμηνο του 2014.
   a. Αξιολόγηση της κατάστασης προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική αγορά αερίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις υφιστάμενες συμφωνίες προμήθειας αερίου.
   b. Εφαρμογή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.
v. Περαιτέρω ανάπτυξη της νομοθεσίας και των κανονισμών αποθήκευσης και ενίσχυση της διαθεσιμότητας χώρων αποθήκευσης, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ευελιξία στην αγορά. Πρέπει να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2014.
   a. Ανάπτυξη της αποθήκης αερίου της Νότιας Καβάλας (4ο τρίμηνο του 2014)
   b. Περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων για νέες θέσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για την ανάπτυξή τους (1ο εξάμηνο του 2015)
vi. Σχέδιο για την προώθηση της υιοθέτησης του φυσικού αερίου ως καυσίμου θέρμανσης για τα νοικοκυρια, για λόγους εξοικονόμησης και μείωσης των εκπομπών, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και πιθανόν συνοδευόμενο από αναθεώρηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το φυσικό αέριο. Πρόκειται για υποχρέωση που αναλαμβάνει το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών (για το θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης). Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2ο εξάμηνο του 2014.
vii. Η μετάβαση της προμήθειας και διανομής (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων και προβλεπόμενων ΕΠΑ) σε ένα ρυθμιζόμενο μοντέλο, με το διαχωρισμό της προμήθειας από τις δραστηριότητες δικτύου. Σύμφωνα με όσα θα συμβούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την σταδιακή εισαγωγή κανονισμών βασισμένων σε οικονομικά κίνητρα για τη διανομή (και τη μεταφορά) προκειμένου να ευνοηθεί η ανάπτυξη του δικτύου.  Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 1/10/2015.
viii. Η μετάβαση προς την πλήρη επιλεξιμότητα για όλους τους πελάτες φυσικού αερίου, με τα εξής χρονοδιαγράμματα:
-       Έως την 1/7/2014 για όλους τους πελάτες εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
-       Έως την 1/10/2014 για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
-       Έως την 1/1/2016 για όλους τους υπόλοιπους μη οικιακούς πελάτες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία
-       Έως την 1/1/2017 για τους οικιακούς πελάτες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία
ix. Σταδιακή άρση της εξαίρεσης από το Τρίτο πακέτο
   a. για τις υφιστάμενες ΕΠΑ  (έως την 1/10/2015)
   b. για τις περιοχές της Παρ. 4 και 5 του Άρθρου 28 της Οδηγίας 2003/55/EC  (έως την 1/1/2015)
   c. για την υπόλοιπη Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία (έως το 2κ εξάμηνο του 2015).
Για τις περιπτώσεις a) και b), τα υφιστάμενα δικαιώματα των ΕΠΑ και της ΔΕΠΑ μετατρέπονται σε άδεια διανομής για περίοδο όχι μικρότερη από 30 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων. Οι κάτοχοι της άδειας θα πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/73/ΕΚ. Οι υφιστάμενες εξαιρέσεις θα πρέπει να ανακληθούν.
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
i. Να τεθεί σε ισχύ η υιοθέτηση νομικών διατάξεων για την παροχή νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού (Κεφάλαιο V της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ) και τη μεταφορά των αντίστοιχων σχετικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων στη ΡΑΕ (Κεφάλαιο VIII της οδηγίας 2009/73/ΕΚ) των επιχειρήσεων προμήθειας και δικτύου την 1.10.2015 (3ο τρίμηνο του 2014).
ii. Να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 η υιοθέτηση νομικών διατάξεων που θα κάνει όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Ελλάδα επιλέξιμους, καθώς και όλους τους άλλους πελάτες αερίου, σύμφωνα με το εξής χρονοδιάγραμμα:
-       Έως την 1/7/2014 για όλους τους πελάτες εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
-       Έως την 1/10/2014 για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
-       Έως την 1/1/2016 για όλους τους υπόλοιπους μη οικιακούς πελάτες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία
-       Έως την 1/1/2017 για τους οικιακούς πελάτες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία
Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης την πρόσβαση τρίτων και το switching.
(ολοκλήρωση μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2014)
iii. Οι ΕΠΑ θα διαχωρίσουν νομικά και λειτουργικά τις επιχειρήσεις προμήθειας και δικτύου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2015 (3ο τρίμηνο του 2014).
iv. Από την 1η Ιουλίου 2015, η ανάπτυξη του δικτύου από όλες τις ΕΠΑ, υφιστάμενες και αναμενόμενες, θα πρέπει να ρυθμίζεται από τη ΡΑΕ, η οποία θα καθορίσει τα κατάλληλα τιμολόγια δικτύου και επαρκή κίνητρα επενδύσεων για τα δίκτυα διανομής  (η δευτερεύουσα νομοθεσία και οι κανονισμοί θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 4ο τρίμηνο του 2014).
---------------
Διαβάστε ολόκληρο το Πρωτότυπο Κείμενο 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου