Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Νορβηγία: Αξιοποιεί τον πλούτο από τα πετρέλαια στην "καθαρή" ενέργεια


Η πρωθυπουργός  της Νορβηγίας Έλμα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε πως η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με χρήματα από το ταμείο πετρελαίων της χώρας, συνολικού ύψους 600 εκατ. Ευρώ.

Παρ’ όλο που η Νορβηγία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ταμειακή ρευστότητα παγκοσμίως, πλέον διαθέτει ένα κλάσμα των χρημάτων αυτών στις πράσινες επενδύσεις.

Η κα. Σόλμπεργκ δήλωσε συγκεκριμένα την προηγούμενη Πέμπτη στους δημοσιογράφους ότι “θα ενισχύσουμε την προσπάθεια για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή”, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά.

Η δέσμευση της πρωθυπουργού έγινε κατόπιν της ανάθεσης σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της αξιολόγησης των μελλοντικών επενδυτικών επιλογών του ταμείου με το ερώτημα εάν η χώρα θα πρέπει να διακόψει τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα: άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή οι “βρώμικες” επενδύσεις στον άνθρακα αντιστοιχούν στο 10% του ταμείου.

Την προηγούμενη δεκαετία το Ταμείο εθνικού πλούτου της Νορβηγίας απέκλεισε τους κατασκευαστές πυρηνικών όπλων, της καπνοβιομηχανίες και άλλες εταιρείες που θεωρείται ότι βλάπτουν το περιβάλλον ή καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τώρα πια, οι εταιρείες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή είναι οι νέες υποψήφιες για αποκλεισμό, ενώ αυτές που επενδύουν στις περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες ίσως βρουν επιπλέον χρηματοδότηση.

Η γιγάντωση της Νορβηγίας σε παγκόσμια οικονομική δύναμη οφείλεται κυρίως στην αυτόνομη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στην ορθή οικονομική εκμετάλλευση των εσόδων από αυτά. Το Ταμείο με την ονομασία Government Pension Fund Global θεσπίστηκε το 1996 με σκοπό να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο ζωής των επόμενων γενεών και έχει στην κατοχή του το 1,2% των εισηγμένων σε χρηματιστήρια μετοχών παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: defencenet.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου