Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Μισθοί: Μετά τους νέους, "χάσαμε" και τους 40άρηδες…


Σε μισθούς χαμηλότερους από το προβλεπόμενο, για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανέργους, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας  από 12 μήνες και πάνω, οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Τρόικα τη μείωση του κόστους των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους. Για τους ήδη εργαζόμενους, οι τριετίες έχουν «παγώσει» με το προηγούμενο μνημόνιο, έως ότου η ανεργία πέσει σε μονοψήφιο νούμερο, ενώ οι νέοι, αφενός δεν έχουν εμπειρία και τριετίες, αφετέρου ήδη αμείβονται με μισθούς κατώτερους του κατώτερου (510,9 ευρώ μεικτά).

Στην πράξη δηλαδή, ο θεσμός των τριετιών διασώζεται, όμως κανείς εργαζόμενος δεν τις πληρώνεται…
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2013, που έκλεισε με ανεργία 27,5%, το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 72,0%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών, στο νομοσχέδιο – σκούπα που θα κατατεθεί στη βουλή, θα υπάρξει – μεταξύ άλλων – πρόβλεψη για την καθιέρωση ειδικού μισθού, γυμνού από τριετίες για τους μακροχρόνια άνεργους, ή έστω με χαμηλότερη προσαύξηση. Η τρόικα, επιδίωκε την κατάργηση των τριετιών εξαρχής, και φαίνεται πως το καταφέρνει, καθώς πλέον, 7 στους 10 άνεργους, όταν προσλαμβάνεται και ανεξάρτητα από την εμπειρία του θα αμείβεται με μισθό σχεδόν αντίστοιχο του ανειδίκευτου εργάτη.

Το υπουργείο, έως την τελευταία στιγμή επιδιώκει και φαίνεται πως θα …καταφέρει,  τη μείωση της προσαύξησης για τις τριετίες ωρίμανσης, και όχι την πλήρη κατάργησή τους, ενώ διεκδικεί και πρόβλεψη, ώστε όσοι εργοδότες κάνουν χρήση αυτού ειδικού μισθού, να μην έχουν προχωρήσει το προηγούμενο τρίμηνο σε απολύσεις μόνιμου και κυρίως …ακριβότερου προσωπικού.   

Η διάταξη θα εμφανιστεί ως «ειδική δράση» και «κίνητρο» για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων που έχουν απαξιωθεί από την πολύμηνη αποχή από την εργασία τους!

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνήσει και νομοθετήσει την πλήρη περικοπή των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους θα έχουμε τις εξής απώλειες μισθών: Κάποιος που έχει βάσει της προϋπηρεσίας του θα έπαιρνε 644,69 ευρώ, χάνοντας την πρώτη τριετία, ήτοι 29,3 ευρώ, θα λάβει  615,3 ευρώ. Κάποιος με 6 έως 9 χρόνια προϋπηρεσία,  θα χάσει 58,65 ευρώ τον μήνα και από τα 703,3 ευρώ τον μήνα, θα πέσει στα 644,65 ευρώ.  

Όποιος έχει συμπληρώσει περισσότερα από εννέα χρόνια στον ίδιο εργοδότη θα χάσει 87,95 ευρώ τον μήνα και από τα 761,9 ευρώ τον μήνα θα πέσει στα 673,95 ευρώ. Τυπικά, και για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν αμείβονται με τα κατώτατα όρια ή με υψηλότερους μισθούς και ημερομίσθια, οι τριετίες λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της αμοιβής κατά την πρόσληψη. Ωστόσο, έως ότου πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, παραμένουν «παγωμένες» με βάση την προϋπηρεσία που είχαν συμπληρώσει οι απασχολούμενοι έως τις 14/2/2012.

Στην πράξη βέβαια, η πλειοψηφία των προσλήψεων τον τελευταίο χρόνο, γίνεται με βάση ατομικές συμφωνίες, όπου το μόνο «δίχτυ προστασίας» ακόμη και έμπειρων στελεχών του ιδιωτικού τομέα, είναι τα 586 ευρώ μεικτά, του κατώτατου μισθού. 


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου