Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Νέες κρατήσεις. Το "τρικ" που φέρνει αυξομειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου


Μειώσεις από 4 ευρώ έως 65 ευρώ αλλά και αυξήσεις από 9 έως 17 ευρώ το μήνα θα δουν από τον ερχόμενο μήνα στους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι (που ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992) εξαιτίας των αλλαγών που θα έχουν στις κρατήσεις για επικουρική σύνταξη.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι μεταβολές αυτές προκαλούνται όχι τόσο από τη θέσπιση της ενιαίας εισφοράς 3% για την επικουρική ασφάλιση που ισχύει από την 1η/12/13 σε όλα τα Ταμεία, αλλά από ένα τρικ που αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για το πώς θα εφαρμοστούν οι νέες κρατήσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τρικ είναι πως πλέον οι κρατήσεις θα γίνονται όχι επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που βάσει του νέου μισθολογίου διατηρούνται στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2011 αλλά θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους και όχι στις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/11.
Μέχρι τώρα ο νόμος προέβλεπε ότι οι κρατήσεις για την επικουρική ασφάλιση γίνονται ως το ποσό των 1.666 ευρώ. Οι αποδοχές άνω του ποσού αυτού δεν θεωρούνταν συντάξιμες και έτσι δεν έμπαινε εισφορά.
Όμως, με χθεσινή εγκύκλιο του ΕΤΕΑ καταργείται το όριο των 1.666 ευρώ και πλέον δίνει την εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου να επιβάλουν την εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή και σε αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.666 ευρώ.
Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός με βασικό μισθό 1.626 ευρώ και συνολικές αποδοχές 2.134 ευρώ. Οι ασφαλιστέες αποδοχές του βάσει μισθολογίου του 2011 είναι τα 1.626 ευρώ καθώς με αυτές τις αποδοχές θα υπολογιστεί η σύνταξή του. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 λοιπόν πλήρωνε εισφορά στο ΤΕΑΔΥ 3% επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών και 2% επί των επιδομάτων. Συνολικά η κράτηση για την επικουρική σύνταξη έφτανε στα 56,94 ευρώ το μήνα. Από τον Δεκέμβριο όμως θα έχει εισφορά 3% και κανονικά θα έπρεπε να πληρώνει 48,78 ευρώ. Από τη στιγμή όμως που αποφασίστηκε να επιβάλλεται η εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών του ο εν λόγω υπάλληλος θα έχει αύξηση κρατήσεων στα 61,02 ευρώ!
Αντίθετα κερδισμένοι βγαίνουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πλήρωναν εισφορές πάνω από 3% (5% στο ΤΕΑΠΟΚΑ) εφόσον όμως έχουν οριακά μεγαλύτερες αποδοχές από τα 1.666 ευρώ επί των οποίων επιβάλλονται οι υψηλότερες κρατήσεις.

ΠΗΓΗ:news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου