Τα hedge funds, αφού έχουν κερδοσκοπήσει στις ελληνικές τράπεζες τόσα χρόνια από την αρχή της κρίσης, τώρα πλέον απειλούν με φυγή τους από την Ελλάδα και εκβιάζουν λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και της εξάρτησής τους από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος.
Ενώ ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - υποτίθεται ότι - έχει μειωθεί, η λάμψη τους ως "ριψοκίνδυνα στοιχήματα" (risky bets) έχει αρχίσει να φθίνει.
Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούσαν μέχρι τώρα τις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις του «Gre-Covery", αλλά τώρα φαίνεται ότι τα hedge funds κόβουν ταχύτητα βλέποντας "επικίνδυνα βράχια" στον ορίζοντα.
"Τώρα που τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια τηρούν πιο συντηρητική στάση, και επανακαθορίζουν τις θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές , ίσως είναι καιρός να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις ελληνικές τράπεζες και τα warrants.
Όπως σχολιάζει άρθρο που φιλοξενεί το CNBC, μετά από έξι διαδοχικά έτη ύφεσης, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει χωρίς την ενίσχυση, αλλά η επιβίωσή τους είναι ήδη υπολογισμένη στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.
Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Alpha Bank, ελέγχουν το 90% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Παραμένουν εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος -73 δισ. ευρώ - λόγω της μαζικής φυγής καταθέσεων, που προέκυψε από την κρίση και το ανησυχητικό κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο.
Παράλληλα, η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ανησυχητική, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διαμόρφωσή τους στο 40% μέχρι το τέλος του έτους δηλαδή στα 85 δισ. ευρώ. Μάλιστα δεν αναμένεται το ποσοστό αυτό να υποχωρήσει τουλάχιστον μέχρι και το α' τρίμηνο του 2015.
"Οι ελληνικές τράπεζες παίζουν τώρα ένα παιχνίδι, προκειμένου να αποφύγουν μια τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων στα χαρτοφυλάκιά τους", σημειώνεται στο άρθρο.
Το καλό για τις τράπεζες είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ, για έναν ακόμη χρόνο, την απαγόρευση των πλειστηριασμών, κι έτσι δεν θα αφήσει 200.000 οικογένειες στο δρόμο.
Εντωμεταξύ, η πολυαναμενόμενη έκθεση της Blackrock για τις τράπεζες έχει καθυστερήσει μήνες. Στο χειρότερο σενάριο, η έκθεση θα δείξει πως οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν ακόμη 5-8 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, επιπλέον από τα 28 δισ που έλαβαν το περασμένο καλοκαίρι.
Κι ενώ τα κεφάλαια υπάρχουν, από το πακέτο στήριξης της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό.
Ανακεφαλαιοποιήσεις:
Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τράπεζων καθυστερεί.
Οι τελικές ημερομηνίες άσκησης των warrants αναμένονται στα τέλη του 2017 για την Alpha και την Εθνική Τράπεζα, και τον Ιανουάριο του 2018 για την Πειραιώς.
"Ο νόμος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να περάσει από την ελληνική βουλή, για πολιτικούς λόγους", επισημαίνεται.
Την ίδια στιγμή, οι συλλήψεις και οι έρευνες για του σκάνδαλο του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα καθυστερήσουν κατά τουλάχιστον ένα τρίμηνο, την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου