Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Επαναλειτούργησε σημαντική πετρελαϊκή μονάδα στη Λιβύη

Πετρελαιοπηγή
Η κυβέρνηση της Λιβύης επέτυχε την επαναλειτουργία του πετρελαϊκού πεδίου Ελ Σχαράρα δυο μήνες αφότου αντιφρονούντες διαδηλωτές κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις μπλοκάροντας την εξόρυξη πετρελαίου σε αυτό το νότιο πεδίο-κλειδί για την παραγωγή «μαύρου χρυσού» της χώρας, ανακοίνωσε την Κυριακή η κρατική εταιρεία National Oil Corp ( NOC ).

Η επανάληψη της λειτουργίας παραγωγής πετρελαίου σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να αυξήσει τη συνολική πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας στα 600.000 βαρέλια την ημέρα και θεωρείται μια σπάνια επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλι Ζειντάν, ο οποίος προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα με τις καταλήψεις των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από ομάδες πολιτοφυλάκων.

Το μπλοκάρισμα έχει προκαλέσει τη ραγδαία μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, η οποία από 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Ιούλιο έχει μειωθεί σήμερα στα 250.000 βαρέλια ημερησίως. Η NOC ελπίζει τώρα να επιτευχθεί η μέγιστη παραγωγή του πεδίου που είναι περίπου 340.000 βαρέλια την ημέρα μέσα σε δύο έως τρία 24ωρα ανέφερε ο εκπρόσωπος της, Μοχάμεντ αλ – Χαράρι.

Η Λιβύη είναι σε διαρκή αναταραχή, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να "χαλιναγωγήσει" τις πολιτοφυλακές που βοήθησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, αλλά διατηρούν τον οπλισμό και καταλαμβάνουν εγκαταστάσεις πετρελαίου ή κυβερνητικά κτίρια κατά βούληση ώστε μετέπειτα να εκφράσουν τις πολιτικές και οικονομικές τους απαιτήσεις.
Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι μισθοί των εργαζόμενων στο δημόσιο βρίσκονται σε κίνδυνο, εάν συνεχιστούν οι καταλήψεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή για τον προϋπολογισμό και ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση βασικών εισαγωγών τροφίμων όπως το σιτάρι.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη αυξήθηκε σε 286.164 βαρέλια την ημέρα το Σάββατο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο για αρκετές εβδομάδες. Περίπου 140.000 βαρέλια παράγονται από τις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων της Ζαουίγια και του Τομπρούκ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου