Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Το Ιράκ καταδικάζει τις εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιράκ καταδικάζει τις εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν
Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ εξέφρασε «βαθιά λύπη και κατάπληξη» σήμερα για τα σχέδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του αυτόνομου κουρδικού θύλακα να αρχίσει να μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

Οι πρώτες ποσότητες αργού έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και η έναρξη της εξαγωγής του αναμένεται να γίνει εντός του μήνα και να μεγεθυνθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ανέφερε η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (ΚΠΚ) προχθές Τετάρτη.

Το υπουργείο Πετρελαίου της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη εξέφρασε κατάπληξη για την κίνηση αυτή, την οποία περιέγραψε ως μια «κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος του Ιράκ». Επέκρινε επίσης με σφοδρότητα την τουρκική κυβέρνηση διότι επέτρεψε στο σύστημα αγωγών που συνδέει τα ιρακινά κοιτάσματα πετρελαίου με τερματικούς σταθμούς εξαγωγής αργού στην Τουρκία να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά και την αποθήκευση αργού που έχει εξορυχτεί από το Κουρδιστάν χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Ιράκ.

Το υπουργείο επισήμανε εξάλλου ότι τα σχέδια για την έναρξη της εξαγωγής του πετρελαίου αυτού παραβιάζει τη συμφωνία της 25ης Δεκεμβρίου ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ιράκ και την ΚΠΚ. Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε ότι ειδικοί από τις δύο πλευρές θα συζητούσαν τον τρόπο με τον οποίο κουρδικό αργό θα μπορούσε να εξαχθεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Οργανισμού Εμπορικής Διάθεσης Πετρελαίου του Ιράκ (ΚΟΕΔΠ).

Η προσπάθεια της κουρδικής κυβέρνησης να εξάγει αυτόνομα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που αντλείται στο θύλακα έχει εξοργίσει τη Βαγδάτη, η οποία επιμένει εξαρχής ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι εκείνη που διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης των ιρακινών ενεργειακών πόρων. Το ισχύον ιρακινό Σύνταγμα προβλέπει ότι όλα τα έσοδα από το πετρέλαιο περνούν από τα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και ότι οι Κούρδοι θα λαμβάνουν το 17% του συνόλου, αν και οι μειονοτικοί καταγγέλλουν ότι σπανίως καταλήγουν σε αυτούς τα οφειλόμενα καθ' ολοκληρία.

Ακόμη, το υπουργείο απείλησε σήμερα ότι θα αναλάβει νομική δράση εναντίον όποιων εταιρειών αποφασίσουν να εμπορευτούν πετρέλαιο ή αέριο το οποίο «διακινήθηκε λαθραία» από το Κουρδιστάν χωρίς την έγκριση του ΚΟΕΔΠ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορισμένες από τις εταιρείες που είχαν πάρει το ρίσκο να επενδύσουν στην εξερεύνηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων εξέλαβαν την ανακοίνωση της ΚΠΚ ως μια καλοδεχούμενη γι' αυτές ένδειξη πως θα αρχίσουν να εισπράττουν, παρά τις ενστάσεις της Βαγδάτης.

«Περιμέναμε να διαβάσουμε και να ακούσουμε αυτές τις λέξεις από το 2007», δήλωσε ο Τοντ Κόζελ, διευθύνων σύμβουλος της Gulf Keystone, η οποία έχει εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο για την εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα χερσαία κοιτάσματα πετρελαίου του κόσμου. «Είναι μουσική για τα αυτιά κάθε πετρελαϊκής εταιρείας στο Κουρδιστάν», είπε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
  
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου