Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πετρέλαιο από το Κατάκολο το 2016 εάν…


Η περίπτωση του θαλάσσιου κοιτάσματος του Κατακόλου, είναι ιδιάζουσα, υπό την έννοια ότι μπορεί να αποτελεί ένα σχετικά μικρό μέγεθος, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα βεβαιωμένο πεδίο, σε μια περιοχή που εμφανίζει ευρύτερο ενδιαφέρον. Έτσι το μήνυμα που μπορεί να δοθεί στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά εφόσον μπει γρήγορα σε παραγωγή το πρώτο κοίτασμα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, είναι ότι η περιοχή έχει βεβαιωμένους παραγωγικούς πετρελαϊκούς πόρους γεγονός που αυξάνει την αξία αλλά και τις δυνατότητες για τους άλλους διαγωνισμούς που ακολουθούν μετά τις έρευνες της PGS. Εάν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στις άλλες δύο περιοχές του opendoor (ο διαγωνισμός που στις αρχές του έτους έκλεισε δύο χρόνια αφορούσε στις παραχωρήσεις των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού και του Κατακόλου) τα  γεωτρύπανα δεν μπορούν να έρθουν νωρίτερα από το 2018, τότε η περίπτωση του Κατακόλου αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα του ελληνικού κράτους να προσδώσει «υπεραξία» στους επόμενους διαγωνισμούς, έχοντας ένα παραγωγικό κοίτασμα στην περιοχή.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι σε αντίθεση με τις άλλες δύο περιοχές (Ιωάννινα και Πατραϊκός) που οδηγούνται προς υπογραφή συμβάσεων, στο διαγωνισμό του Κατακόλουυπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα. Θυμίζουμε ότι στο διαγωνισμό είχαν υποβάλει προσφορές δύο εταιρείες (Energean & Grekoil) από τις οποίες το ΥΠΕΚΑ ζήτησε να προχωρήσουν στο λεγόμενο “αναγκαστικό γάμο”, υποβάλλοντας νέα κοινή προσφορά.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη εμπειρίας στην έρευνα, παραγωγή και εκμετάλλευση κοιτασμάτων, που η Energean διαθέτει μέσω του κοιτάσματος του Πρίνου, ενώ αντίστοιχα η Grekoil δανειζόταν ως reference εμπειρία από τη μητρική Viking.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα αφού η νορβηγική Viking που ελέγχει το 65% της Grekoil, είχε παρουσιάσει ως απόδειξη για την εμπειρία της σε παραγωγή τέσσερα assets υπό εκμετάλλευση, σε Φιλιππίνες και Τυνησία. 

Όμως, εξ αυτών των τεσσάρων κοιτασμάτων η νορβηγική εταιρεία φέρεται αυτή τη στιγμή να διατηρεί παρουσία μόνο σε ένα το οποίο μάλιστα δε βρίσκεται σε παραγωγή αλλά υπό αξιολόγηση για συμμετοχή ή όχι. 

Συγκεκριμένα λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα η καναδέζικη εταιρεία Woodrose ανακοίνωσε  ότι συμφώνησε με τους μετόχους της Viking να αποκτήσει το μερίδιο που κατέχει η νορβηγική εταιρεία στο κοίτασμα Cadlao SC6 στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για κοίτασμα που είχε ανακαλυφθεί το 1977 από την Amoco και στη δεκαετία 1981-1991 είχε δώσει περί τα 11 εκατ. βαρέλια, πριν εγκαταλειφθεί. Για την περαιτέρω εκμετάλλευση του Cadlao απαιτείται η ερμηνεία νέων τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών και το όλο project περνά πλέον στους Καναδούς.

Νωρίτερα τον περασμένο Μάρτιο, η εταιρεία Nido είχε ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρούσε στην παραχώρηση (farmout) ποσοστού στους Νορβηγούς από το κοίτασμα SC 54 επίσης στις Φιλιππίνες, το οποίο εμφανιζόταν και αυτό ως ένα από τα τέσσερα asset της Viking. 

Τέλος τον περασμένο Νοέμβριο , η καναδέζικη Sonde ότι διέκοπτε τις συνομιλίες για την παραχώρηση στη Viking ποσοστού σε κοίτασμα της Τυνησίας, καθώς οι Νορβηγοί δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, παρόλο που τους είχαν δοθεί δύο χρονικές προθεσμίες. 

Το τέταρτο και τελευταίο asset της Viking βρίσκεται στην περιοχή Calauit των Φιλιππινών και σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση της ίδιας της νορβηγικής εταιρείας τελεί “υπό αξιολόγηση”.

Το Κατάκολο
Το κοίτασμα του Κατακόλου, με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, φέρεται να έχει αποληψιμότητα από 5 ως 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την εκμετάλλευσή του ανέρχονται στα 80 εκατ. δολάρια. Μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά το προσφερόμενο τίμημα, σε σχέση με τις αρχικές προσφορές. Νέες βελτιωμένες προσφορές έχουν υποβάλει και οι δύο διαγωνιζόμενοι (Grekoil&Energean). Αξίζει να τονιστεί ότι για τους άλλους δύο διαγωνισμούς οι συμβάσεις είναι έτοιμες προς υπογραφή (βρίσκονται στο ΥΠΟΙΚ για τη ρύθμιση του ζητήματος του σταθερού φορολογικού συντελεστή) και αναμένεται να πάρουν το δρόμο για κύρωση στο επόμενο 10ήμερο. 

Αντίθετα για το Κατάκολο το ΥΠΕΚΑ φέρεται να προβληματίζεται και να ζυγίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν, με τα οφέλη από την άμεση υπογραφή της σύμβασης να είναι προφανή.



ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου