Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Στον αέρα η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, παρά τις διαβεβαιώσεις Στουρνάρα


Στον αέρα συνεχίζουν να βρίσκονται μια σειρά από κρίσιμα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατά την ομιλία του το Σάββατο για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το σύστημα εισροών- εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εγκατάσταση GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα, όπως και στους ιχνηθέτες ναυτιλιακών καυσίμων.
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Όπως παραδέχονται στελέχη τόσο του υπ. Οικονομικών όσο και της αγοράς πετρελαιοειδών, μόλις 350-400 από τους 1.200 συνολικά πρατηριούχους Αττικής και Θεσσαλονίκης που έχουν προμηθευτεί τα συστήματα εισροών-εκροών, αποστέλλουν ηλεκτρονικά στοιχεία για τις ποσότητες που αγοράζουν και πωλούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, προκειμένου με τη σειρά της να κάνει τις σχετικές διασταυρώσεις. Η ΓΓΠΣ επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στους πρατηριούχους προειδοποιώντας τους με κυρώσεις, ενώ οι βενζινοπώλες κατηγορούν τη πρώτη ότι τους ζητά υπερβολικά πολλά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το... έτος κατασκευής των δεξαμενών τους, που πολλοί δεν μπορούν να συγκεντρώσουν. Σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, και παρ' ότι οι πρατηριούχοι σε Αττική-Θεσσαλονίκη έχουν προμηθευτεί από τον Αύγουστο τα συστήματα, στοιχεία στο υπ. Οικονομικών δεν στέλνει ούτε το 40%.
Σχετικά με την τοποθέτηση GPS που προβλέπονταν για το τέλος του έτους, μάλλον πάμε σε νέα αναβολή. Κατά την παρουσίαση του προτεινόμενου συστήματος που έγινε πρόσφατα στο υπ. Οικονομικών, εντοπίσθηκαν μια σειρά από αστοχίες, σε θέματα τόσο κόστους, όσο και σχετικών με την επάρκεια της υποδομής για την αξιοποίηση των υφιστάμενων GPS που έχουν ήδη τοποθετήσει οι περισσότερες εταιρείες στα ιδιωτικά βυτιοφόρα. Τέλος, σχετικά με τους ιχνηθέτες, δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από την προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρεθεί ο καταλληλότερος τύπος.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου