Εδώ και αρκετούς μήνες η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ επιχείρησε να εκθέσει στους εργαζόμενους τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, εξηγώντας την ανάγκη να υπάρξει εξορθολογισμός του εργατικού κόστους.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι περικοπές μισθών σε ΕΛΒΟ και ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει το 40% και ενώ στις εταιρείες αυτές οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν έως και τέσσερις μήνες, στη ΛΑΡΚΟ, όπου δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα καθυστέρηση, η όποια συζήτηση για εξορθολογισμό του εργασιακού κόστους πέφτει στο κενό και τη συνδικαλιστική αδιαλλαξία, υποσκάπτοντας τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται για να περιοριστούν οι ζημιές και να ξαναμπεί η εταιρεία σε τροχιά βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει προσκαλέσει από το καλοκαίρι και έχει προτείνει στα συνδικάτα της εταιρείας σχέδιο εξορθολογισμού των πριμ παραγωγής, για τον πρόσθετο λόγο ότι η βιομηχανία εμφανίζει αρνητική θέση και συσσωρευμένες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρών.
Αξίζει να τονιστεί ότι η πρόταση που έχει φτάσει στα συνδικάτα αφορά στους μισθούς εργατών άνω των 1000 ευρώ και αφορά στον εξορθολογισμό των πριμ που οδηγούν σε μικρή μείωση των βασικών μισθών ανάλογα με την τιμή του νικελίου και με βάση τα πραγματικά δεδομένα της παραγωγής.
Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ λαμβάνουν δύο πριμ: πριμ τιμής νικελίου και πριμ παραγωγής τα οποία υπολογίζονται σε ποσοστό επί του βασικού μισθού και αθροίζονται ξεχωριστά.
Στην πραγματικότητα η πρόταση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ οδηγεί σε εξορθολογισμό του εργασιακού κόστους αφού τα πριμ καταβάλλονται σε περίπτωση που οι τιμές νικελίου αλλά και ο όγκος παραγωγής είναι τέτοιος, ώστε η εταιρεία να είναι κερδοφόρος. Εάν μάλιστα εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε μια μέση κλιμακωτή μείωση των βασικών μισθών κατά περίπου 8% ή αλλιώς σε πραγματικά νούμερα κατά 396 χιλιάδες ευρώ το μήνα ή κατά 4,75 εκατ. ετησίως. Και όλα αυτά με 0% μείωση για τους μισθούς έως 1000 ευρώ, 5% για μισθούς από 1000 έως 2000 ευρώ. Ακόμη όμως και για τους μισθούς άνω των 4000 ευρώ η συνολική μείωση είναι 14% ενώ για μισθούς άνω των 5000 25%.
Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία δεν υπάγεται στις διατάξεις των ΔΕΚΟ (υπάρχει διχογνωμία και διιστάμενες απόψεις για το θέμα) και ως εκ τούτου θεωρείται ότι απαιτείται συναίνεση των εργαζομένων για να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση. Σε περίπτωση δε απεργίας και εφόσον το εργοστάσιο κλείσει, τότε η ζημιά θα είναι πολλαπλάσια αφού για να επανέλθει η παραγωγή θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες.
Τι απαντούν οι συνδικαλιστές
Από την πλευρά τους ωστόσο τα συνδικάτα της ΛΑΡΚΟ με αλλεπάλληλες επιστολές τους προς τη διοίκηση αρνούνται κάθε συζήτηση για εξορθολογισμό του εργατικού κόστους, ζητώντας πρώτα να πληροφορηθούν «τι μέλλει γενέσθαι με τη ΛΑΡΚΟ».
Έτσι προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για εξορθολογισμό των πριμ ή των βασικών μισθών οι συνδικαλιστές ζητούν να μάθουν επισήμως μεταξύ άλλων τα εξής:
- Εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει
- Ποια εργοτάξια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ποια όχι
- Εάν ο έλεγχος στην εταιρεία θα συνεχίσει να είναι υπό το κράτος ή όχι
- Εάν ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι Έλληνας ή ξένος
- Εάν η εταιρεία θα υπαχθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης
Πριν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα πως καλούμεθα να απαντήσουμε περί εξορθολογισμού των πριμ και της μείωσης των μισθών μας, καταλήγουν στην απάντησή τους τα συνδικάτα της ΛΑΡΚΟ, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις.
(capital.gr)
ΠΗΓΗ:.energypress.gr
ΣΧΟΛΙΟ: Να που υπάρχουν και συνδικαλιστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου