Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Επιτάχυνση για ΕΛΠΕ, Καβάλα, ΔΕΠΑ και με τη «βούλα» του Προϋπολογισμού


Ψηλά και επισήμως μπαίνει ο πήχης των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων για το 2014, καθώς σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, του χρόνου θα προκηρυχθούν τρεις κρίσιμοι διαγωνισμοί, για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, και υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τον ΑΔΜΗΕ, το διαγωνισμό για τον οποίο «τρέχουν» η ΔΕΗ με το ΥΠΕΚΑ, ο οποίος φιλοδοξεί να ανοίξει πρώτος το νέο κύκλο, μιλάμε συνολικά για τέσσερις δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους θα προκηρυχθούν μέσα στο α’ τρίμηνο.

Του μεν ΑΔΜΗΕ η προκήρυξη θα δημοσιευτεί μέσα στον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο, για να ακολουθήσουν αυτές για τη Καβάλα, και τα ΕΛΠΕ, και ανάλογα με την εικόνα βελτίωσης της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, εκείνη της ΔΕΠΑ (τέλος α’ 6μήνου στην καλύτερη περίπτωση, τέλος του έτους στη χειρότερη).

Έχει ενδιαφέρον ότι στο κείμενο του προϋπολογισμού γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ και της συμμετοχής του 35% που έχουν στη ΔΕΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπως έχει γράψει το «Energypress», έχει εγκαταλειφτεί οριστικά το αρχικό σχέδιο που ήθελε πρώτα την πώληση της ΔΕΠΑ και μετά αυτήν για τα ΕΛΠΕ με «προίκα» τα έσοδα από τη διάθεση του 35%. Εδώ και καιρό πλέον, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει πως θα προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ ανεξάρτητα από τη ΔΕΠΑ, και απλώς στην προκήρυξη θα υπάρχει ρητή αναφορά πως οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν υπόψη στο τίμημα που θα καταθέσουν και τη συμμετοχή 35% που έχει η εταιρεία στη δημόσια επιχείρηση αερίου. Σε κάθε πάντως περίπτωση, θα πρέπει προηγουμένως να ασκηθεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης με τον όμιλο Λάτση, που είναι ο ένας από τους δύο βασικούς μετόχους των ΕΛΠΕ (ο άλλος είναι το Δημόσιο).

Επιτάχυνση για Καβάλα

Στην περίπτωση της υπόγειας αποθήκης της Ν. Καβάλας, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποστείλει σύμφωνα με πληροφορίες ένα έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να επιταχυνθεί η προκήρυξητου διαγωνισμού.

Πρόκειται στην ουσία για μια εξουσιοδοτική απόφαση γενικού χαρακτήρα που περιγράφει τηνμορφή της προκήρυξης, όπως μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. 50 χρόνια), καθώς και ότι το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, θα εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο.

Έπειτα και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του αγωγού TAP, και την απόκτηση του ΔΕΣΦΑαπό τη Socar, στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι οι συνθήκες για ένα διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας έχουν ωριμάσει, και πως το τώρα είναι το σωστό τάιμινγκ για να προκηρυχθεί.

Το σκεπτικό είναι ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ένα χρόνο, οπότε η ολοκλήρωσή του και η ανάδειξη πλειοδότη θα συμπέσουν με την εκπνοή της διάρκειας εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης από την Energean Oil της (23 Νοεμβρίου 2014). Την ημερομηνία εκείνη, η παραχώρηση επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στα μέσα του 2014 της ΔΕΠΑ

Τέλος, η πώληση της ΔΕΠΑ μετατοπίζεται για τα μέσα του 2014 με στελέχη του ΥΠΕΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ να ελπίζουν ότι μέχρι τότε η ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρισμού θα έχει βελτιωθεί και ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα μπορούν να αποπληρώνουν την εταιρεία για το αέριο που τους προμηθεύει ώστε να μη συσσωρεύει απλήρωτους λογαριασμούς.

Τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ ήταν ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε η Gazprom για την αιφνιδιαστική αποχώρησή της από τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος. 

Κύκλοι της αγοράς ελπίζουν σε αυτό το πρόβλημα να μην προστεθούν και άλλα, εννοώντας το θέμα που έχει ανοίξει η τρόικα με τις αλλαγές στην αγορά λιανικής του φυσικού αερίου. Η τρόικα πιέζει να καταργηθεί το σημερινό καθεστώς του αποκλειστικού δικαιώματος σε ένα προμηθευτή στη λιανική, με το ΥΠΕΚΑ να απαντά ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος.

Στελέχη της αγοράς ωστόσο επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα αλλαγής του σημερινού καθεστώτος, υπάρχει ένας διπλός κίνδυνος.
Πρώτον, να τιναχτεί στον αέρα ο νέος διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ που προγραμματίζεται για το 2014, αφού οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους μετόχους των τριών ΕΠΑ, μαζί με τις προσφυγές που σίγουρα θα ακολουθήσουν, θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Δεύτερον, να πληγεί σοβαρά η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τιςμακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης, πόσο μάλλον όταν σύντομα σπρόκειται να υπογράψει μια σειρά από καινούργιες.

 ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου