Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

UBS: Κορυφαία επιλογή στα διυλιστήρια πανευρωπαϊκά η Motor Oil

UBS: Κορυφαία επιλογή στα διυλιστήρια πανευρωπαϊκά η Motor Oil
Αρνητική για τον κλάδο διύλισης στην Ευρώπη παραμένει η UBS, για την οποία "κορυφαία επιλογή" και μοναδική μετοχή με σύσταση "αγορά" παραμένει η Motor Oil.

"Με μία δύσκολη σαιζόν ανακοινώσεων προ των πυλών και με τα περιθώρια κέρδους να έχουν κολλήσει σε υποβαθμισμένα επίπεδα, περιμένουμε το mοmentum της κερδοφορίας να παραμείνει αρνητικό και διατηρούμε την αρνητική μας οπτική για τον κλάδο", σημειώνει στην έκθεση με σημερινή ημερομηνία η UBS. Και προσθέτει: "η αποτίμηση παραμένει 'μη ελκυστική' με τον κλάδο να διαπραγματεύεται 7,8 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2014".
Μοναδική μετοχή με σύσταση "αγορά" και "κορυφαία επιλογή" στον κλάδο αποτελεί η Motor Oil, ενώ η επενδυτική θέτει σύσταση "πώληση" για τις PKN Orlen και Tupras.

"Το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια στο γ' τρίμηνο: Ο ευρωπαϊκός σύνθετος δείκτης περιθωρίου κέρδους υποχώρησε στα 1,62 δολ. ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο απ' το δ' τρίμηνο του 2009, όταν στο γ' τρίμηνο πέρυσι ήταν στα 3,47 δολ. ανά βαρέλι και το 2011 στα 7,32 δολ.

Τα περιθώρια επλήγησαν απ' τις δυσκολίες στην αγορά αργού, κυρίως στη Μεσόγειο (χαμηλές ρωσικές εξαγωγές, διακοπές στις προμήθειες από τη Λιβύη και το Ιράκ). Το πετρέλαιο από τα Ουράλια διαπραγματεύθηκε με ένα άνευ προηγουμένου premium στη Μεσόγειο, στα 0,36 του δολαρίου ανά βαρέλι. Την ίδια ώρα η αδύναμη ζήτηση και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά πλήττουν επίσης τα περιθώρια κέρδους των προϊόντων.

Ως εκ τούτου η UBS προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων  για τα EBITDA των εταιρειών του κλάδου κατά μ.ο. 13%

Για τη Motor Oil περιορίζει τις προβλέψεις της κατά 26% και περιμένει EBITDA 61 εκατ. ευρώ για το γ' τρίμηνο και για τα ΕΛΠΕ κατά 20%, στα 56 εκατ. ευρώ.





Για τα ΕΛΠΕ η σύσταση παραμένει "ουδέτερη" και η τιμή στόχος τα 7,75 ευρώ. Κατά την UBS, η εταιρεία θα ανακοινώσει καθαρές ζημιές 27 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 63 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο του 2012 και ζημιών 62 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο. Επίσης ΕBITDA 56 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 45% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2012 και αυξημένα κατά 167% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2013. Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάζονται από τα πολύ αδύναμα περιθώρια διύλισης ενώ η προσοχή στρέφεται στην πρόοδο αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.



Σε ότι αφορά την Motor Oil, η UBS διατηρεί σύσταση "αγορά" και τιμή στόχο τα 8,75 ευρώ. Προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα διαμορφωθούν στα 16 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αλλά αυξημένο κατά 300% σε σχέση με το β' φετινό τρίμηνο. Τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 61 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 32% σε ετήσια βάση και αυξημένα κατά 36% σε τριμηνιαία βάση.



Σύμφωνα με τον οίκο, τα αποτελέσματα από τον τομέα διύλισης επηρεάστηκαν από τις εργασίες συντήρησης το α' εξάμηνο του 2013, ωστόσο οι μονάδες μετατροπής βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία το γ' τρίμηνο, που σημαίνει ότι η Motor Oil θα εμφανίσει premium σε ότι αφορά τα περιθώρια διύλισης. 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου