Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Έρχεται μείωση άνω του 50% στις δόσεις των επιδοτούμενων δανείων – Το δώρο και η παγίδα

Έρχεται μείωση άνω του 50% στις δόσεις των επιδοτούμενων δανείων – Το δώρο και η παγίδα
Η μοναδική κατηγορία των στεγαστικών δανείων για τα οποία ο δανειολήπτης ουσιαστικά δεν είχε καμία δυνατότητα ρύθμισης, ήταν τα επιδοτούμενα δάνεια που επί σειρά ετών χορηγούσε ο ΟΕΚ. Πλέον, και αυτά θα υπάγονται σε καθεστώς ρύθμισης χωρίς – το σημαντικότερο – οι δανειολήπτες που θα υπαχθούν, να χάσουν το προνόμιο της επιδότησης.


Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε σημερινή συνάντηση που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, του επικεφαλής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου αλλά και του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστου Γκόρτσου.
Τα δάνεια, έχουν κατανεμηθεί σε δύο κατηγορίες:
Στην πρώτη κατηγορία, κατατάσσονται οι περίπου 65.000 δανειολήπτες που πήραν το στεγαστικό τους δάνειο μέσω τραπεζών. Όλα αυτά τα δάνεια είχαν υποχρεωτικά 15ετή διάρκεια, το κεφάλαιο στην πράξη δεν υπερέβαινε τα 120-130 χιλιάδες ευρώ ενώ ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο με ποσοστό που κυμαινόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη. Στην πράξη, το επιτόκιο για όλα αυτά τα δάνεια, είναι σήμερα ή μηδενικό ή χαμηλότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Ενδεικτικά, για δάνειο 120.000 ευρώ ο δανειολήπτης πληρώνει σε τόκους σήμερα μόλις 174,14 ευρώ καθώς το επιτόκιο είναι 2,65% (0,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ συν περιθώριο 2,15%). Από αυτά τα 174 ευρώ, η επιδότηση για δικαιούχο που δικαιούνταν ποσοστό 65% ανέρχεται στα 131,44 ευρώ και ο δανειολήπτης καταλήγει να πληρώνει περίπου 50 ευρώ σε έξοδα αν συνυπολογιστεί και η εισφορά του Ν. 128/75. Συμπέρασμα: το πρόβλημα των δανειοληπτών δεν είναι οι τόκοι. Είναι το ύψος της μηνιαίας δόσης. Επειδή το δάνειο έχει διάρκεια 15 χρόνων υποχρεωτικά, οφείλουν να καταβάλλουν τεράστια ποσά κάθε μήνα στην τράπεζα. Ο δανειολήπτης του παραδείγματος με το χρέος των 120 χιλιάδων ευρώ, ακόμη και μέσα στην περίοδο της επιδότησης, πληρώνει δόση 756 ευρώ. Από τη στιγμή μάλιστα που η περίοδος της 9ετίας θα ολοκληρωθεί, το ποσό της μηνιαίας δόσης θα εκτοξευτεί στα 900 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο.
Τι αναμένεται να ισχύσει για αυτές τις κατηγορίες των δανείων;
Να επιτραπεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, χωρίς όμως να θιγεί η επιδότηση. Δηλαδή, ο δανειολήπτης να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του όχι σε 15 χρόνια όπως προβλέπει η ισχύουσα σύμβαση αλλά σε 20 ή και 30 χρόνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η μηνιαία δόση να μειωθεί αισθητά. Βέβαια, ο δανειολήπτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα σε τόκους ενώ –σε απόλυτους αριθμούς- θα υποστεί ζημία και από τη μείωση της επιδότησης. Το θετικό είναι ότι θα πάρει μια πολύ βαθιά ανάσα από τη μείωση της μηνιαίας δόσης.
Παράδειγμα
Ο δανειολήπτης που πήρε το δάνειο των 120.000 ευρώ με το επιτόκιο του 2,65%, βρίσκεται στον 7ο χρόνο αποπληρωμής. Η δόση του είναι στα 756 ευρώ ενώ το υπόλοιπο χρέος που του έχει απομείνει είναι περίπου 80.000 ευρώ. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου παρατείνεται για 20 χρόνια. Αυτομάτως, η μηνιαία δόση υποχωρεί στα 390 ευρώ. Βέβαια, το ποσό των τόκων που θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης λόγω αυτής της επιμήκυνσης, εκτοξεύεται ενώ σε απόλυτους αριθμούς μειώνεται και το ποσό της επιδότησης.
Στους δανειολήπτες δίδεται και μια δεύτερη δυνατότητα. Εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, θα μπορούν να υπαχθούν και στον μηχανισμό ρύθμισης των στεγαστικών που σημαίνει ότι η μηνιαία τους δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος ενώ αν είναι άνεργοι, θα δικαιούνται να μην πληρώσουν καθόλου δόσεις για ένα εξάμηνο.
Στη δεύτερη κατηγορία, κατατάσσονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν απευθείας από τον ΟΕΚ. Για τα δάνεια αυτά, θα γίνει διαγραφή των προσαυξήσεων που φορτώθηκαν όσοι δανειολήπτες σταμάτησαν να τα πληρώνουν. Το ποσό της διαγραφής, θα κυμαίνεται από 50% ως 80% και θα εξαρτάται από το είδος της ρύθμισης. Αντίστοιχη διαδικασία για τα δάνεια που είχε χορηγήσει ο ΟΕΚ, είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια.

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου