Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η κρίση στα καύσιμα έφτασε στις εταιρείες: Αδυνατούν να εκτελωνίσουν καύσιμα


Ήταν θέμα χρόνου το εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που επικρατεί στην αγορά καυσίμων την τελευταία τριετία να εκδηλωθεί και στην αγορά των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή του στην αγορά ένα πρωτοφανές φαινόμενο καθώς εταιρείες αδυνατούν να εκτελωνίσουν λόγω οφειλών, καύσιμα στα διυλιστήρια. Το φαινόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά κυρίως μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες και έρχεται σε συνέχεια των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά στο κομμάτι των πρατηρίων.
Ήδη η ταμειακή στενότητα αλλά και το κλείσιμο των κρουνών της τραπεζικής χρηματοδότησης, θυμίζουμε ότι έχει χτυπήσει καίρια τον κλάδο της λιανικής με τον αριθμό των λειτουργούντων πρατηρίων να έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, υποχωρώντας στις έξι χιλιάδες από 8500 πριν την κρίση.
Το πιο καίριο πλήγμα ωστόσο για τον επόμενο κρίκο της αλυσίδας του κλάδου των καυσίμων, δηλαδή για τις εταιρείες εμπορίας, φαίνεται ότι δίνει το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις κατέγραψε στην περυσινή σεζόν μείωση της τάξης του 70%. Η δραματική συρρίκνωση της αγοράς του θέρμανσης, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος, για τον πρόσθετο λόγο ότι το υπουργείο οικονομικών δε φαίνεται ότι θα κάνει δεκτή την εισήγηση του συνδέσμου εταιρειών εμπορίας για κατάργηση των κριτηρίων για τη διανομή του επιδόματος θέρμανσης για την πρώτη κατοικία. Έτσι καθώς οι εταιρείες εκτιμούν ότι η διεύρυνση των κριτηρίων που προωθείται αποτελεί ημίμετρο και δε θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, η κατάσταση στην αγορά ως προς τις καταναλώσεις δε φαίνεται να διαφοροποιείται ούτε φέτος.
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το φετινό επίδομα θέρμανσης θα δικαιούνται όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ ή ατομικό μέχρι 30 χιλιάδες. Επίσης το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας θα διευρυνθεί από τις 200 στις 300 χιλιάδες, ενώ το κριτήριο του αυτοκινήτου επίσης διαφοροποιείται και μπαίνει όριο στα 3 χιλιάδες κυβικά και όχι στα 2 χιλιάδες όπως ίσχυε πέρυσι. Τέλος αυξάνεται το επίδομα από τα 29 στα 34 λεπτά το λίτρο.
Πηγές της αγοράς αν και όπως τονίζουν δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη από τις διαρροές που έχουν γίνει, υπογραμμίζουν ότι τουλάχιστον στο κομμάτι των εισοδηματικών κριτηρίων, η περίφημη διεύρυνση αποτελεί ασπιρίνη και δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την εικόνα στην αγορά, εντείνοντας την κρίση και την πίεση στον χειμαζόμενο κλάδο των καυσίμων.  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου