Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΑΧ ΝΤΕΝΙΖ 2 Επήλθε συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ-SOCAR


H ΔΕΠΑ υπέγραψε συμφωνία 25ετούς διάρκειας με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την προμήθεια αερίου που θα προκύψει από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2. Οι πρώτες ποσότητες αναμένεται να παραδοθούν το 2019.

 Εκτός από τη ΔΕΠΑ συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη SOCAR υπέγραψαν και άλλες οχτώ ευρωπαϊκές εταιρίες εμπορίας: η Shell, η Bulgargas, Gasnatural Fenosa, η γερμανική E.ON, η γαλλική GDF Suez, η ιταλική Hera Trading, η ελβετική AXPO και η επίσης ιταλική Enel.

Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΔΕΠΑ, «η συμφωνία υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Οι εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και η δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση και τελικά επικράτηση του αγωγού ΤAP οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου από την κοινοπραξία Shah Deniz μέσω του συγκεκριμένου αγωγού».

Η συμβολή του ΥΠΕΚΑ και ιδιαιτέρως του Υφυπουργού, κ. Μάκη Παπαγεωργίου, ενίσχυσαν σημαντικά την προσπάθεια της ΔΕΠΑ για την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, μιλώντας από το Μπακού, μετέφερε την ικανοποίηση του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για την επίτευξη της συμφωνίας».

Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019, αναφέρει η ΔΕΠΑ και προσθέτει:

«Τα πρώτα από τα πολλά οφέλη της πρόκρισης του αγωγού TAP είναι σήμερα εμφανή. Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ».

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εδώ στις γειτονικές χώρες. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Χάρης Σαχίνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου