Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΕΑ: Τα κοιτάσματα της Μεσογείου απειλούνται από την πολιτική αναταραχή


Σκιές στην προοπτική εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου βάζει το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό επισήμανε την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ. Οι δηλώσεις Μπιρόλ έρχονται λίγες εβδομάδες μετά από έκθεση που δημοσίευσε η ΙΕΑ και στην  οποία γίνεται ευθεία αναφορά στις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Μπιρόλ αναφέρει ότι συνήθως το πρόβλημα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι ο εντοπισμός των κοιτασμάτων, ωστόσο στην εύφλεκτη περιοχή μας  ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στις πολιτικές εντάσεις και τα αντικρουόμενα πολιτικά συμφέροντα που μπορούν να επισκιάσουν τις προοπτικές.
Αν και δε γίνεται ευθεία σύνδεση με το πρόβλημα της Συρίας, τόσο η έκθεσης (αρχές Αυγούστου) όσο και οι δηλώσεις Μπιρόλ (την περασμένη εβδομάδα) συνδέονται χρονικά με την έξαρση του Συριακού προβλήματος. Μέσα στο ίδιο κάδρο εξάλλου μπαίνουν και τα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, το Κυπριακό και οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Μεσογείου.
Στην επίμαχη έκθεση του οργανισμού “Natural Gas 2013” τονίζεται χαρακτηριστικά ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εστιάζουν ιδιαίτερα στις περιοχές της Ανατολικής Αφρικής και την Ανατολικής Μεσογείου. Σημαντικές αλλαγές δεν πρόκειται να λάβουν χώρα στις δύο περιοχές πριν το 2018. Ωστόσο η εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να πάει ακόμη πιο πίσω και από το 2020 κυρίως εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων καθώς και άλλων ανοιχτών θεμάτων (κάλυψη εγχώριων αναγκών, πιθανές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, δημιουργία θεσμικού πλαισίου, κόστος κατασκευής των υποδομών), τονίζει η έκθεση του μεγαλύτερου ενεργειακού οργανισμού που υπάγεται στον ΟΟΣΑ. 
Και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η ύπαρξη των αποθεμάτων αλλά η πιθανότητα η πολιτική να υπερκαλύψει την οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΕΑ τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου μπορούν να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε μια «θάλασσα ευημερίας»: Ισραήλ, Κύπρος και Λίβανος έχουν ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση τρόπων για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, δίνοντας νέα δυναμική στις περιφερειακές σχέσεις.
Ο εγκυρότερος ενεργειακός οργανισμός, παραδέχεται πάντως ότι υπάρχουν σήμερα σημαντικές αποδείξεις που δείχνουν ότι πάνω από 3 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εκτίμηση της ΙΕΑ, μάλιστα,  είναι αρκετά συντηρητική καθώς άλλοι φορείς και οργανισμοί τοποθετούν τα ευρήματα στα 4,5 τρις κυβικά μέτρα.
Μόνο στην Κύπρο έχουν εντοπιστεί 7 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου σε ένα πεδίο (Αφροδίτη) πολύ κοντά στην περιοχή που το Ισραήλ έχει ανακοινώσει τις μεγάλες ανακαλύψεις του (Λεβιάθαν, Ταμάρ). Επιπρόσθετα, μετά τα εντυπωσιακά ευρήματα σε Κύπρο και Ισραήλ, ο Λίβανος αποφάσισε να επιχειρήσει να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο από τις πιθανές πηγές της Μεσογείου ξεκινώντας διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών για την αναζήτηση υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου αερίου. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου