Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Όπως και να τις βαφτίσουν, ό,τι κερασάκι και να βάλουν, είναι απολύσεις…

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η απόφαση της εταιρίας να προχωρήσει σε πρόγραμμα «εθελουσίας» αποχώρησης πρέπει να βρει τους εργαζόμενους απέναντι.  Προχωράει σε απολύσεις 162 συναδέλφων, δίνοντας κάποιους μισθούς παραπάνω από την αποζημίωση που προβλέπει σήμερα η ΕΣΣΕ και επιφυλάσσεται να προβεί στα «νόμιμα» σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα.  Είναι στοχευμένες απολύσεις.  Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που βγαίνουν σύντομα σε σύνταξη αλλά εργαζόμενους από 30 ετών και  άνω.

Η απόφαση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην εταιρία, τη συρρίκνωση των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.  Αναπόφευκτα, θα έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας.  Έχουμε άλλωστε την πείρα από την προηγούμενη «εθελουσία»:  Τα 12ωρα έχουν παγιωθεί από τότε, καθώς υπάρχουν θέσεις που δεν καλύφθηκαν ποτέ.  Έτσι και τώρα, αυτές θα μείνουν κενές και θα έχουμε αλλαγή του οργανογράμματος, ενώ ένα μέρος τους θα καλυφθεί με συναδέλφους με υπεργολαβικές σχέσεις εργασίας, με μικρότερο μισθό και συρρικνωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Τα αντεργατικά μέτρα και οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, τα χαράτσια, η πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση δημιουργούν επισφαλές περιβάλλον για τους συναδέλφους που θα απολυθούν.  Οι συνέπειες για αυτούς θα είναι πολύ δύσκολες.

Όλα τα παραπάνω έρχονται αν εξυπηρετήσουν το στρατηγικό στόχο της εταιρίας για περαιτέρω συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης.  Αυτό που υποκριτικά ονομάζουν «κόστος εργασίας», αποκρύβοντας έντεχνα ότι η εργασία είναι πηγή πλουτισμού, καθώς χωρίς εργασία δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή…

Στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση της ΕΣΣΕ, στην πλήρη κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας.  Ενόψει της υπογραφής νέας σύμβασης θα επιχειρήσουν νέες μειώσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την πείρα με την υπογραφή ΕΣΣΕ στις εταιρίες του ομίλου ASPROFOS, EKO, Ελληνικά Καύσιμα.  Βλέπουν στον άμεσο ορίζοντα την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης – πώλησες των ΕΛΠΕ.  Θέλουν να «παραδώσουν» εταιρία με μικρό «εργατικό κόστος», απαλλαγμένη από εργαζόμενους με δικαιώματα…

Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η αστική τάξη στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.  Παίρνουν πίσω εργατικές κατακτήσεις χρόνων.  Καταργούν τις συμβάσεις, διαλύσουν τη ασφάλιση, «συγχωνεύουν», δηλαδή κλείνουν, νοσοκομεία και σχολεία.

Οι εργαζόμενοι να μην δεχτούν καμία απόλυση.  Να μας βρει η εταιρία απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκβιασμού.

ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, συνάδελφος Οφθαλμίδης (ΕΝΙΑΙΑ), στο ΔΣ της εταιρίας ψήφισε υπέρ των απολύσεων.  Υπερασπίζεται την στάση του αυτή, δίνοντας όρκους ότι το πρόγραμμα είναι εθελοντικό, στηρίζοντας την επιχειρηματολογία της εταιρίας.  Αυτή την απόφαση, να στηρίξει τις απολύσεις, την πήρε χωρίς να συνεδριάσει το ΔΣ του ΠΣΕΕΠ, χωρίς να κάνει Περιφερειακές Συνελεύσεις.

Οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΕΛΚΕ, ΠΑΣΚΕ-ΣΚΕΕΠ) μπορεί τώρα που είναι ξόφθαλμα τα πράγματα να μην συμφωνούν με το πρόγραμμα, ωστόσο συμφώνησαν τις προηγούμενες φορές, βαλαν πλάτη στις προηγούμενες «εθελούσιες». Για να δικαιολογηθούν λένε: «Ανεχτήκαμε προηγούμενα προγράμματα που προϋπέθεταν αντικατάσταση των συμμετεχόντων, διασφαλίζοντας έτσι τις θέσεις εργασίας και την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.» (Ανακοίνωση ΕΛΚΕ 05/09/2013)

Έχει επιβεβαιωθεί η στάση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ που σταθερά τοποθετήθηκε απέναντι στις «οικιοθελείς».

Δεν έχουμε να περιμένουμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες καμιά αντίσταση.  Αυτός είναι ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η δουλειά τους είναι να υπνωτίζουν τους εργαζόμενους.  Να κατευνάζουν τις αντιδράσεις.  Να καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης στην επίλυση των προβλημάτων.  Αυτές τις ηγεσίες πρέπει να τις κάνουμε πέρα.  Με τη λογική του μικρότερου κακού, μας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, η οποία θα δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα, αν δεν ορθώσουμε ανάστημα.

Πρέπει οι συνάδελφοι να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τα επιχειρήματα της εταιρίας. Τώρα, πρέπει να γίνουν περιφερειακές συνελεύσεις, να συζητήσουμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να μείνουν οι απολύσεις στα χαρτιά.


Κανείς συνάδελφος να μην υποκύψει στο φόβο της απόλυσης.  Η εταιρία θα χρησιμοποιήσει εκβιαστικά το δίλλημα «πακέτο» ή τα «νόμιμα».  Κανείς δεν είναι μόνος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου