Για να μη ξεχνιόμαστε…
Αναρωτιέστε γιατί σήμερα βλέπουμε να μην υπάρχει εθνική κυριαρχία;
Πότε ρώτησαν το λαό και πότε τον ενημέρωσαν για τις συνθήκες που ψήφισαν;
Αυτή είναι η αλήθεια :
Η συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισε η τότε κυβέρνηση έστρωσε το χαλί για την κρίση χρέους που έχουμε σήμερα :
Η Συνθήκη
Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Μάαστριχτ το 1991 και τέθηκε σε ισχύ το 1993. Είναι επίσης γνωστή ως “Συνθήκη του Μάαστριχτ”. Η απόφαση για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) θεσμοθετείται από την εν λόγω Συνθήκη, η οποία οδήγησε στην καθιέρωση της ΟΝΕ και του ευρώ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει τροποποιηθεί από μεταγενέστερες Συνθήκες.
Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης
Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι οι χώρες της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως νόμισμά τους. Όταν δημιουργήθηκε η Ευρωζώνη το 1999, είχε 11 μέλη, που αυξήθηκαν σε 12 με την ένταξη της Ελλάδας το 2001. Έκτοτε, άλλα τέσσερα κράτη μέλη (Σλοβενία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβακία) υιοθέτησαν το ενιαίο νόμισμα – ανεβάζοντας το σύνολο σε 16.
Κρατικά ελλείμματα
Κρατικό έλλειμμα προκύπτει όταν οι κρατικές δαπάνες υπερβαίνουν τα συνολικά έσοδα. Όταν τα συνολικά έσοδα είναι ίσα με τις δαπάνες, τότε κάνουμε λόγο για “δημοσιονομική ισορροπία”. Εάν τα έσοδα υπερβαίνουν τις δαπάνες, τότε έχουμε “πλεόνασμα”. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θέτει όρια στα κρατικά ελλείμματα προκειμένου να διασφαλισθεί ο υγιής και αειφόρος χαρακτήρας των δημοσίων οικονομικών. Έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ θεωρείται υπερβολικό και επιβάλλει τη λήψη διορθωτικών μέτρων.
Κρατικό χρέος
Κρατικό χρέος είναι το χρηματικό ποσό που μια χώρα οφείλει στους δανειστές της. Οι κυβερνήσεις δανείζονται συνήθως χρήματα εκδίδοντας κρατικά ομόλογα τα οποία αγοράζονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης οριοθετεί το κρατικό χρέος στο 60% του ΑΕΠ.
http://ec.europa.eu/economy_finance/focuson/inflation/glossary_el.htm#sgp
Η συνθήκη της Συνθήκη της Λισσαβώνας παραχώρησε την Εθνική Κυριαρχία ( Είναι τυχαίο ότι η Ιρλανδία που αρνούταν να την ψηφίσει , ό άλλοτε οικονομικός τίγρης, κατάντησε να τους ζητιανεύει σήμερα; )
:
http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:EL:HTML
bluesky4u
ΠΗΓΗ:olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου