Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική αποτελεί μια "οικονομική ωρολογιακή βόμβα" η οποία ενδέχεται να κοστίσει 60 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων που ερευνούν τις οικονομικές επιπτώσεις από την περιβαλλοντική αλλαγή.
Μέχρι σήμερα η υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική αντιμετωπιζόταν ως μια οικονομικά επωφελής εξέλιξη, καθώς δημιουργεί περισσότερο ελεύθερο χώρο για τα εμπορικά πλοία και για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το λιώσιμο των πάγων θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς θα επιφέρει κλιματικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην καταστροφή καλλιεργειών, υποδομών και αστικών περιοχών.
Όπως μεταδίδουν οι F.T, έρευνα επιστημόνων των πανεπιστημίων Cambridge και Erasmus, προβλέπει πως το οικονομικό κόστος που θα προκληθεί θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τα όποια οικονομικά οφέλη.
"Οι άνθρωποι υπολογίζουν τα πιθανά οικονομικά οφέλη σε δισεκατομμύρια δολάρια και εμείς μιλάμε για δυνητικό κόστος και καταστροφές και επιπρόσθετες επιπτώσεις της τάξης των δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων" δήλωσε ερευνητής του Cambridge στους FT.
Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στον αντίκτυπο που θα έχουν τα πιο θερμά νερά της Αρκτικής στο στρώμα πάγου κάτω από την Θάλασσα της Σιβηρίας, το οποίο εκτιμάται πως περιέχει τεράστια αποθέματα μεθανίου.
Το μεθάνιο θεωρείται είκοσι φορές πιο επικίνδυνο για το περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα.
Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχουν ήδη ενδείξεις για διαρροή μεθανίου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα συμβεί γρήγορα, προκαλώντας τεράστιες αλλαγές όπως το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία.
Ερευνητής του Cambridge ανέφερε στους F.T. ότι ο πάγος στην θάλασσα της Αρκτικής μπορεί να έχει εξαφανιστεί πλήρως ως το 2015.
ΠΗΓΗ:euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου