Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πετρελαιοκηλίδα έκτασης πέντε χιλιομέτρων απειλεί τις ακτές της Κύπρου με καταστροφή


Περί τους 100 τόνους βαρέος πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα βορειοδυτικά της Αμμοχώστου, σύμφωνα με πηγές του Spiegel. Οι τοπικές αρχές μιλούσαν μέχρι τώρα για 10 τόνους.

Το ατύχημα συνέβη την Τρίτη το βράδυ, κατά τη μεταφορά πετρελαίου σε σταθμό παραγωγής ενέργειας της εταιρείας Aksa από τάνκερ που βρισκόταν σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή. Προφανώς το πλήρωμα δεν πρόσεξε τη διαρροή στη διάρκεια της νύχτας.

Η παράκτια περιοχή είναι καταφύγιο σπάνιων θαλάσσιων χελωνών και φιλοξενεί σημαντικές ιχθυοκαλλιέργειες. Η ένωση Τουρκοκυπρίων βιολόγων μιλά για τη «μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του νησιού».

Το ατύχημα συνέβη όταν έσπασε αγωγός που μετέφερε πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της εταιρείας ΑΚΣΑ. Επηρεάστηκε και παρακείμενο ιχθυοτροφείο.

Οι προσπάθειες για τον καθαρισμό του πετρελαίου συνεχίζονται και έχει ήδη συσταθεί ομάδα κρίσεων για να επιληφθεί της κατάστασης.

Αναφέρεται ότι ένα πλοίο που είναι ειδικό για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων βρίσκεται καθ' οδόν από τη Μερσίνα της Τουρκίας.Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στην περιοχή, υπέδειξε ότι το ψευδοκράτος δεν διαθέτει τα επαρκή μέσα για να χειριστεί τέτοιες κρίσεις.

Μίλησε ακόμη για σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και διαβεβαίωσε ότι όσοι ευθύνονται για το ατύχημα θα τιμωρηθούν.Ο επικεφαλής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Μουράτ Καπτούγ δήλωσε ότι έρχεται βοήθεια από την Τουρκία και ότι το ατύχημα οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους.

Για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Τ/κ βιολόγων. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χασάν Σαρπτέν είπε ότι όσα μέσα και αν επιστρατευθούν ένα 20% του πετρελαίου δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαριστεί από τη θάλασσα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου