Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΔΕΠΑ: Συμφωνία για 1 Δις Κυβ. Μέτρα Αζέρικου Φυσικού Αερίου


Μια σημαντική επιτυχία πιστώνεται η διοίκηση της ΔΕΠΑ. Έκλεισε συμφωνία με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ για την προμήθεια 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP. Παράλληλα, είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τη σημαντική μείωση της τιμής του ρώσικου αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας.
Η ελληνική πλευρά διεκδικούσε την ποσότητα του 1 δισ. κ.μ. , μετά την επιλογή του TAP ως δίοδο μεταφοράς του αζέρικου αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, τις διαπραγματεύσεις ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, σε συνεννόηση πάντα με το ΥΠΕΚΑ και ύστερα από επίπονη προσπάθεια κατέληξαν στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Το αέριο από τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα αρχίσει να διατίθεται για τις ανάγκες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς μόλις λειτουργήσει ο TAP. Το σημαντικό, όμως, είναι η τιμή που πέτυχε η ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, θα είναι πολύ σημαντικά μειωμένες σε σχέση με όλες τις τιμές που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ ως τώρα από όλους τους προμηθευτές της.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom, έχουν ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου, πολύ πριν την εκδήλωση προσφοράς της ρώσικης εταιρίας για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σήμερα στην πιο κρίσιμη και λεπτή φάση τους. Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, διεκδικεί έκπτωση 30%, δηλαδή, επί της ουσίας, ζητά τιμές Δυτικής Ευρώπης. Αντίθετα, η Gazprom επιμένει σε έκπτωση 15%, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει συμφωνία στο 20%. Να σημειωθεί ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τη συγκεκριμένη έκπτωση του 20%, θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2013. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεσο όφελος στην τιμολόγηση της βιομηχανίας, των ηλεκτροπαραγωγών και των ΕΠΑ.
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ φέρεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει το διάστημα του 6μήνου, που τίθεται εκ του νόμου των συμβάσεων για τις επίσημες διακρατικές διαπραγματεύσεις και εάν δεν καταλήξουν θετικά τότε θα προσφύγει στη διαιτησία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως έκανε και η γερμανική RWE και την κέρδισε. Έως τότε, όμως, είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τις συζητήσεις με την Gazprom για τη διεκδίκηση της έκπτωσης.
Να επισημανθεί ότι οι μειωμένες τιμές για το φυσικό αέριο, εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα ισχύουν ως το 2016, οπότε λήγει η σύμβαση με την Gazprom.    
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου