Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Δύο πολύ σημαντικά δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, από εγκυρότατες εξειδικευμένες ιστοσελίδες στο χώρο τις ενέργειας, που αφορούν τον Όμιλο των ΕΛΠΕ μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα και θα θέλαμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες μας και να τις μοιραστούμε με το σύνολο των εργαζομένων.

Το πρώτο ζήτημα αφορά την πληροφορία ότι τα μεγάλα Διυλιστήρια της Ρωσίας λόγω της επιβράδυνσης της Ρωσικής οικονομίας, έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις εξαγωγές προς την Βορειοδυτική Ευρώπη πράγμα που δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης προς τα Διυλιστήρια αυτών των χωρών.  Η κατάκτηση της αγοράς της Βορειοδυτικής Ευρώπης, θυμίζουμε σε όλους ότι ήταν και παραμένει στόχος και πρόκληση για το νέο Διυλιστήριο του Ομίλου στην  Ελευσίνα.  Θα πρέπει λοιπόν η Διοίκηση του Ομίλου να ενεργοποιηθεί διότι μια επένδυση περίπου 1,5 δις, με υπέρογκο δανεισμό για την ολοκλήρωσή της, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφεθεί στην τύχη γεωπολιτικών και οικονομικών παιχνιδιών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ΔΕΠΑ.  Έχουμε εκφράσει και στο παρελθόν την κάθετη αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας θυγατρικής του Ομίλου.  Όμως τα νέα δεδομένα ενισχύουν ακόμα περισσότερο την άποψη μας.  Είναι τουλάχιστον πρωτοφανές το ότι, αν δεν εξοφληθούν  οι οφειλές των ιδιωτών προς την ΔΕΠΑ μέχρι τον 12ο του 2015, αυτές θα επιβαρύνουν αναλογικά 65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% τα ΕΛΠΕ! Σε μια οικονομία, που ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα από πρόστιμα που ο ίδιος επιβάλλει σε βεβαιωμένες δικαστικά αποφάσεις,  εμείς δίνουμε κίνητρο στον καθένα που μας χρωστάει να τα "γράψει στο χιόνι", συμφωνώντας παράλληλα ότι θα καλύψουμε εμείς τα χρωστούμενα....

 Σε όλα τα παραπάνω πιστεύουμε, ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αδιάφορος και επαναπαυμένος, πολύ περισσότερο όταν  έφτασε  πάλι  ο καιρός για το "καθιερωμένο" πια  σταμάτημα του Διυλιστηρίου των ΒΕΘ. Αυτή τη φορά εξαντλήθηκαν οι δικαιολογίες της Συντήρησης του  Εξοπλισμού και ως το πλέον εύκολο εξιλαστήριο θύμα του Ομίλου, πληρώνει την "νέα μόδα" των χαμηλών margins.
 Η  δομή των εγκαταστάσεων των ΒΕΘ χαρακτηρίζεται από την αλληλεξάρτηση που έχουν μεταξύ τους τα Συγκροτήματα.  Το σταμάτημα του Διυλιστηρίου επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία δύο ακόμη Μονάδων, του Πολυπροπυλενίου & των Διαλυτών, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα  έσοδα για την Εταιρεία λόγω της αυξημένης ζήτησης αυτών  των προϊόντων καθ' όλη  την διάρκεια του έτους.
Οι εργαζόμενοι έχουν βιώσει το κλείσιμο πέντε Εργοστασίων στο Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με τελευταίο του PVC.  Είναι απολύτως λογικό να μην θέλουν να ξαναβιώσουν το κλείσιμο και άλλων δύο !!!  Η ανησυχία τους είναι μεγάλη και δικαιολογείται απόλυτα αφού στην αρχή της χρονιάς κατά την παρουσίαση του Επενδυτικού Προγράμματος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, αλλά και μετέπειτα όταν πέρασε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Εταιρείας και αφορά τα έτη 2014 – 2017, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός επένδυσης για τις ΒΕΘ ή έστω μια αναφορά για το Διυλιστήριο.

Θα  λογοδοτήσει  επιτέλους  κάποιος  για  τις  αποφάσεις  που  παίρνονται  και  για τα  κέρδη  που  χάνονται ;

 Ζητάμε  από  την  Διοίκηση  του  Ομίλου  να  τοποθετηθεί  με  ξεκάθαρες απαντήσεις.

Διότι χωρίς να θέλει κανείς να είναι καχύποπτος, αναλογιζόμενος και την μηδενική αναφορά του Τύπου στην απεργία των συναδέλφων της ΠΕΠΕΚΟ εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα αλλά και το σταμάτημα των ΒΕΘ ίσως έχουν μακρινό στόχο την διαπραγμάτευση της νέας ΕΣΣΕ, την δημιουργία ''κλίματος" από πλευράς Εταιρείας και την καταρράκωση του ηθικού των εργαζομένων.  Το δε Προεδρείο του Συνδικάτου πρέπει να αφήσει κατά μέρος την ηττοπαθή νοοτροπία του και την τακτική που αρέσκετε να εφαρμόζετε διά στόματος του Προέδρου του όταν μιλάει στους εργαζόμενους λέγοντάς τους "να βάλουμε πλάτη", "δεν βλέπετε την συγκυρία γύρω μας", "είστε σε γυάλα" και να στρέψει το βλέμμα του στους εργαζόμενους για κατευθύνσεις και όχι στη Διοίκηση όπως συνηθίζει.  Πόσο πια πλάτη να βάλουμε εμείς οι εργαζόμενοι όταν η μισθοδοσία στα ΕΛΠΕ τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν μειωμένη κατά 37 εκ. ευρώ.  Επιτέλους πρέπει να ξεδιαλύνουμε το τοπίο βάζοντας θέσεις που δίνουν όραμα στους εργαζόμενους για το μέλλον τους.



ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου