Η κυβέρνηση ξεσκονίζει τη βιτρίνα και βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ρυθμίσεις ανάσα για εμπορία-διυλιστήρια
Την επόμενη μεγάλη βόμβα ετοιμάζει με συντονισμένες κινήσεις και πρωτοφανή ενδοτικότητα η κυβέρνηση στον κλάδο των πετρελαιοειδών, ενώ εγκαταλείπει τις προσπάθειες για πάταξη της λαθρεμπορίας και αύξηση των δημοσίων εσόδων. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο επιμένει σε πολιτικές και μέτρα ασπιρίνες απένατι στον καρκίνο που βασανίζει χρόνια τον κλάδο και ο οποίος έχει διαρκείς μεταστάσεις. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, χαλάρωση των κεφαλαικών απαιτήσεων για τις εταιρίες εμπορίας και πλήρη απελευθλερωση των διυλιστηρίων από την υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων.
Από τις ρυθμίσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση ενέδωσε στις απαιτήσεις των εφοπλιστών και δεν επέβαλε νέα ηλεκτρονικά συστήματα στη φορτοεκφόρτωση καυσίμων στα διυλιστήρια και τις αποθήκες, επιτρέποντας τη συνέχιση καταγεγραμμένων πρακτικών νοθείας και λαθραίμπορίας. ¨Ετσι υπάλληλοι του τελωνείου, ναυτιλιακοί πράκτορες και πληρώματα διαπλέκονται σε ολόκληρη τη διαδικασία, η οποία αποτελεί θύλακα ανομίας και αποσταθεροποίησης της αγοράς. Στο απυρόβλητο παραμένει και ο τρόπος ελέγχου και συμψηφισμού φόρων στο ναυτιλιακό και αεροπορικό καύσιμο, αγορές που καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραβατικότητας.
Η κυβέρνηση επιλέγει να ασχοληθεί “με όσα βλέπει η πεθερά” που στην προκειμένη περίπτωση είναι η τρόικα, προσπαθώντας να κάνει ένα ξεσκόνισμα στη βιτρίνα της αγοράς που είναι τα παρακμάζοντα πρατήρια και ένα “γυάλισμα” στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών που επίσης βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Όσον αφορά τα διυλιστήρια οι δράσεις είναι προσεκτικά περιορισμένες και μονομερείς.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τη χονδρική αγορά καυσίμων προβλέπεται η υποχρεωτική εφαρμογή συστημάτων εισροών-εκροών στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας (εφαρμογή από τον Ιούνιο 2013), η προς τα κάτω αναθεώρηση των ελάχιστων κεφαλαιουχικών απαιτήσεων για τις εταιρείες, η υποχρεωτική αναγραφή στα συμβόλαια πώλησης καυσίμων των εκπτώσεων κ.λπ, άρση των περιορισμών για τα αποθέματα κ.λπ.
Ετσι όμως συντηρείται ένα καθεστώς ασάφειας και συγκάλυψης στον κλάδο, με το πρόβλημα να μετατίθεται χωρίς να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης, ενώ στην πρατματικότητα καλλιεργουνται οι συνθήκες για μεγάλα και ηχηρά κανόνια στον χώρο.
Πληροφορίες του Sofokleousin.gr αναφέρουν ότι μεγάλες εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών αναζητούσαν επί μακρόν αγοραστές και αφού δεν κατάφεραν να βρουν στράφηκαν σε λογιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία παραμένουν κρυμένα κάτω από παγιοποιήσεις στοιχείων με την αγαστή συνεργασία εταιριών αξιολόγησης, ελεγκτικές και τράπεζες.
Διυλιστήρια-αποθέματα............
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου