Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Προς κατάργηση τα κέρματα του ενός και δύο σεντ



Τα κέρματα του ενός και των δύο λεπτών έχουν αποδειχθεί αποτυχία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τι θα κάνει, με τα σενάρια να προβλέπουν και απόσυρσή τους με δύο τρόπους. «Η παραγωγή τους είναι ξεκαθάρα ζημιογόνος και η σωρευτική ζημιά φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ» αναφέρει χωρίς περιστροφές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη σχετική έρευνα που έκανε. Στην πράξη, πολλοί στην Ευρωζώνη θεωρούν τα κέρματα μηδενικής αξίας και τα χρησιμοποιούν ελάχιστα. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες είναι ήδη ουσιαστικά «νεκρά».

Στην ανάλυσή της, η Επιτροπή περιγράφει τα τέσσερα πιθανά σενάρια με τα οποία μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα. Το πρώτο είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, να συνεχίσουν δηλαδή να κατασκευάζονται νέα κέρματα με τις ίδιες προδιαγραφές υλικών. Το δεύτερο είναι η διατήρηση των κερμάτων στη ζωή, αλλά με μειωμένο κόστος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με αλλαγή στο υλικό που χρησιμοποιείται είτε με βελτιστοποίηση της κατασκευής τους, είτε και με τα δύο.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει γρήγορη απόσυρση των κερμάτων. Για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, τα κέρματα θα παραμένουν χρήμα και θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις τράπεζες μέχρι μία καθορισμένη ημερομηνία, μετά την οποία δεν θα θεωρείται ότι έχουν αξία. Το τέταρτο σενάριο είναι ο αργός θάνατος: Σταματά η κατασκευή νέων νομισμάτων, οι πολίτες μπορούν να τα αλλάξουν στις τράπεζες αλλά τα κέρματα διατηρούν επ' αόριστον την ιδιότητα του χρήματος -μόνο όμως για στρογγυλοποιημένες πληρωμές. Τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το τρίτο σενάριο, η εξαφάνισή τους. 
ΠΗΓΗ:citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου