Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Και μετά τη ΔΕΠΑ, σειρά παίρνουν τα ΕΛΠΕ



Με την ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη ΔΕΠΑ να έχει οριστεί στις 29 Μαΐου, η πρώτη μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, μετά τον έλεγχο των προσφορών και την ανάδειξη του προτιμητέου αγοραστή. Βεβαίως ακόμη η πώληση θα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της (με την οριστικοποίηση του deal να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και αφού έχει πρώτα λάβει την απαραίτητη έγκριση από την Κομισιόν) ωστόσο από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να πάρει σειρά μια άλλη μεγάλη αποκρατικοποίηση του τομέα, αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων.
Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, πλέον το momentum για τη συγκεκριμένη πώληση φαντάζει ιδανικό και τα αναμενόμενα έσοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά: αυτό τουλάχιστον φάνηκε και μετά τη θετική δημοσιότητα που εξασφάλισε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ το γεγονός ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ ήταν η τρίτη ελληνική εταιρεία που εξέδωσε δικό της ομόλογο με εξαιρετικά θετική ανταπόκριση από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για μία ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει διαβατήριο επιτυχίας στην προοπτική πώλησης του ποσοστού του δημοσίου στον όμιλο.
Την ίδια στιγμή τα ΕΛΠΕ, έχοντας ολοκληρώσει την επένδυση της Ελευσίνας έχουν επιτύχει να διαφοροποιήσουν σημαντικά το προφίλ του ομίλου και να ενισχύσουν το εξαγωγικό του προφίλ, στρέφοντας σημαντικό μέρος των πωλήσεων προς τις διεθνείς αγορές. Ακόμη και οι ξένες χρηματιστηριακές στις αναλύσεις τους έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον όμιλο και περιλαμβάνουν τον ελληνικό όμιλο μεταξύ των εταιρειών διύλισης που θα έχουν ρόλο στην επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής αγοράς downstream.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει μπροστά τις προκαταρκτικές διαδικασίες καθώς με βάση το χρονοδιάγραμμα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 35% του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ προσδιορίζεται για το α’ 3μηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει – όπως φαίνεται –  ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ. Ήδη πάντως από τις 29 Ιανουαρίου η έκτακτη ΓΣ των ΕΛΠΕ, ενέκρινε την αλλαγή του καταστατικού που επιτρέπει να πέσει και κάτω από το 35% η συμμετοχή του δημοσίου, αίροντας όλα τα ειδικά δικαιώματα που διέθετε ως μέτοχος του ομίλου.
Ως προς την περαιτέρω προετοιμασία της αποκρατικοποίησης πάντως, πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη ξεκινήσει και να εξετάζονται και άλλες κινήσεις, οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και αλλαγές ακόμη και στο εσωτερικό του ομίλου αλλά και σε διοικητικό επίπεδο.
Όμιλος Λάτση
Το επικρατέστερο σενάριο πάντως για τη διαδικασία πώλησης είναι μαζί με το ποσοστό 35,48% που θα διαθέσει το Δημόσιο να παραχωρηθεί και ένα ποσοστό από τον έτερο μεγάλο μέτοχο του ομίλου δηλαδή την πλευρά της Paneuropean του ομίλου Λάτση. Η απόφαση πρέπει να θεωρείται ειλημμένη χωρίς ακόμη να έχει γίνει σαφές τι ύψος από το 42% θα παραχωρηθεί. Όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για ένα πακέτο από 5 έως 15% που θα μείωνε ποσοστό που ελέγχει ο όμιλος Λάτση κοντά στο 30%.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα ελέγχει το μεγαλύτερο μετοχικό ποσοστό , γεγονός που μεταφράζεται και σε αυξημένο τίμημα πώλησης. Φυσικά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης θα εμπλακεί εκ των πραγμάτων και η πλευρά Λάτση, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις για την επόμενη μέρα.
Εκείνο που απομένει να φανεί μόλις ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, είναι εάν για το ελληνικό διυλιστήριο θα εμφανιστούν ως ενδιαφερόμενοι ρωσικές εταιρείες και το Κατάρ, όπως έχει ήδη διαφανεί ή θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου