Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κοντά σε συμφωνία τράπεζες-ΟΤΟΕ



Το ενδεχόμενο συμφωνίας για υπογραφή κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες, με μείωση μισθών αλλά και ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας, θα διερευνήσουν σήμερα το απόγευμα ΟΤΟΕ και εκπρόσωποι των Τραπεζών. 

Το πλαίσιο της σύμβασης που βάσει πληροφοριών έχει συμφωνηθεί, προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση μισθών κατά 6%, κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, διατήρηση όμως του επιδόματος γάμου και των λοιπών επιδομάτων. 

Όπως όλα δείχνουν οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ θεώρησαν σημαντικότερο να  υπάρξει συμβιβαστική λύση με στόχο την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, σε μια περίοδο που ο κλάδος βρίσκεται σε αναδιάταξη, χάνοντας ένα μέρος από τα εισοδήματά τους. Θεωρείται δε, σημαντικό, να υπάρξει  ρήτρα μη απόλυσης, κάτι για το οποίο όμως, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει οι τραπεζίτες. Δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας, να υπάρξει μια γενικόλογη διατύπωση, χωρίς όμως πραγματική δέσμευση. 

Άλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, είναι η αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ευέλικτο ωράριο που ζητούν οι τράπεζες θα ισχύσει τελικώς στις «διοικητικές μονάδες των τραπεζών» και όχι «στις μονάδες του δικτύου συναλλαγών» δηλαδή στα καταστήματα.

Όπως και η ΓΣΕΕ, έτσι και η ΟΤΟΕ «τρέχει» να προλάβει την υπογραφή της Σύμβασης για τον κλάδο, πριν από τις 15 Μαΐου, που λήγει η σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, παράλληλα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

"Αγκάθι" στην προσπάθεια αυτή, φαίνεται πως είναι η κλαδική σύμβαση που έχει υπογράφει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής  με τη διοίκηση της τράπεζας. Και αυτό γιατί προβλέπει μείωση της τάξης του 7,5%. Παράλληλα, περιέχει  ρήτρα συμψηφισμού οποιασδήποτε μείωσης προέλθει στο μέλλον, είτε από κλαδική σύμβαση, είτε με από νόμο της κυβέρνησης. 

Μετά από μια πολύωρη σύσκεψη χθες το βράδυ, ο ΣΥΕΤΕ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει εάν τελικά θα δεχθεί τις μειώσεις σωρευτικά, καθώς η διοίκηση δεν δέχεται τον συμψηφισμό, ή δεν θα υπογράψει την σύμβαση. Αντίστοιχη άρνηση μη υπογραφής, φέρεται να έχει δηλώσει και η διοίκηση της Τράπεζας, εάν η μείωση δεν εφαρμοστεί σωρευτικά, θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, δεν έχει λόγο να συνυπογράψει τη νέα κλαδική σύμβαση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κι αν τελικά υπάρξει τελική συμφωνία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα πολλές φορές διεφάνη διέξοδος και στη συνέχεια υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, η νέα κλαδική σύμβαση θα έχει διάρκεια 2,5 ετών. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου