Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Σήμερα η δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ - Εργοδοτών



Νέα συνάντηση θα έχει σήμερα, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ η ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, με στόχο την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο χρόνος πιέζει καθώς, όπως είναι γνωστό, στις 14   Μαΐου λήγει η μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μαζί με αυτήν δικαιώματα και ....
επιδόματα για περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους του  ιδιωτικού τομέα.

Η εξέλιξη αυτή, γνωστή στα συνδικάτα αλλά και στους εργοδότες εδώ και μήνες, θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών κατά 10% έως 20%, επιπλέον της μείωσης που έχουν υποστεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Περίπου 45 είναι οι κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου και μετά την οριστική λήξη και της μετενέργειας, από τις 15 Μαΐου περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται εξαιτίας της κατάργησης μιας σειράς επιδομάτων, κυρίως δε, του επιδόματος γάμου.

Βάσει του Μνημονίου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον μέχρι τις 14 Μαΐου  δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει κάτι διαφορετικό.

Να σημειωθεί επίσης, ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές τους οργανώσεις, δεν δεσμεύονται από τις κλαδικές συμβάσεις και μπορούν να διαμορφώσουν τους μισθούς όπως επιθυμούν, χωρίς βέβαια να πέφτουν κάτω από το κατώφλι της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Η ΓΣΕΕ επιδιώκει την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ προκειμένου να θωρακίσει μια σειρά από θεσμικά ζητήματα όπως είναι τα επιδόματα, όμως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

 ΠΗΓΗ:pak-elta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου