Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ και ΟΑΕΕ



Συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατοχυρώνεται, με βάσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν κάθε φορά, στο ταμείο από το οποίο θα πάρουν σύνταξη. Αυτό προβλέπει για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, εγκύκλιος του ΙΚΑ που κλείνει την πόρτα της πρόωρης εξόδου σε χιλιάδες ασφαλισμένους. 

Μάλιστα, βάσει της εγκυκλίου, θα επανεξεταστούν όχι μόνον οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, αλλά και οι περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά, και αφορούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Αυτές, βάσει της εγκυκλίου του ΙΚΑ που παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα το Capital.gr,θα ανακληθούν και θα αποσταλούν στην αρμόδια διεύθυνση του ΙΚΑ για επανεξέταση… 

Στην εγκύκλιο, το ΙΚΑ επισημαίνει ότι από το 2010 και μετά, με τις αλλαγές που επήλθαν στην νομοθεσία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος του Ιδρύματος, κυρίως λόγω της αύξησης των χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και των ορίων ηλικίας των ασφαλισμένων κατά το μεταβατικό διάστημα από 2011-2015 αλλά και μετά, προέκυψαν με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, προβλήματα. 

Τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως στις περιπτώσεις ασφαλισμένων με τελευταίο φορέα ασφάλισης άλλον εκτός του ΙΚΑ, οι οποίοι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν από το Ίδρυμα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-, σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή αρκετοί οργανισμοί δεν προβλέπουν ηλικία συνταξιοδότησης κάτω των 60 ετών (οπότε και δεν διαβιβάζουν την περίπτωση στον προηγούμενο φορέα με τις περισσότερες ημέρες) και επειδή ως γνωστόν στην διαδοχική ασφάλιση η αίτηση για σύνταξη υποβάλλεται στον τελευταίο οργανισμό ασφάλισης, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 60ο έτος της ηλικίας τους, επανέρχονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, για να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις αρμοδιότητας (1.000 ένσημα-300 κάθε χρόνο) επιδιώκοντας να συνταξιοδοτηθούν από αυτό. 

Στις περιπτώσεις αυτές, προέκυψαν εύλογα ερωτήματα ως προς το κατά πόσον η συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας το έτος που επιτυγχάνεται, συμπαρασύρει και την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

Το ΙΚΑ προσέφυγε στο υπουργείο για απαντήσεις και αυτές ήταν «καταδικαστικές» για τους δικαιούχους, αφού αυξάνονται έως και κατά 5 χρόνια οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι η δυνατότητα να κατοχυρώνει ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφορά τους ασφαλισμένους του κάθε φορέα που τελούν σε ασφαλιστική σχέση με αυτόν κατά την συγκεκριμένη περίοδο κατοχύρωσης των κατά περίπτωση προϋποθέσεων της νομοθεσίας του. 

Συνεπώς, κρίσιμο στοιχείο για να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος τις κατ’ έτος προϋποθέσεις, αποτελεί ο φορέας που κατά περίπτωση υπάγεται, καθ όσον αναλόγως του φορέα που ασφαλίζεται, ζητούνται και εξετάζονται κατά περίπτωση, διαφορετικές προϋποθέσεις. 

Οι οριζόμενες κατ’ έτος λοιπόν προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για τα έτη 2011 και 2012, εφ όσον συνυπάρχουν για τα έτη αυτά, οδηγούν στην κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 

Στις περιπτώσεις λοιπόν κατά τις οποίες, ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ και στην συνέχεια στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ενεργοποιούν εκ νέου την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ κατά τα έτη 2011 - 2012, μπορούν να κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, εφ όσον πληρούν και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις που προβλέπει το ΙΚΑ. 

Αποφασιστικό λοιπόν στοιχείο για την κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σαν τελευταίο φορέα, αποτελεί η στιγμή της επανασύνδεσης του ασφαλισμένου με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το έτος της εκ νέου ενεργοποίησης δηλαδή της ασφάλισής του στο Ίδρυμα χωρίς να απαιτείται για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος η συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας (1500-500 ή 1000-300). 

Η κατοχύρωση τέλος, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ’ οποιονδήποτε χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου