Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Με Δηλητήριο Καταπολέμησε η BP την Διαρροή Πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού το 2010



Μπορεί να έχουν περάσει 3 χρόνια από το ατύχημα στην εξέδρα Deepwater Horizon της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά καινούριες πληροφορίες έρχονται συνέχεια στο φως σχετικά με τα λάθη, αλλά και τις μεθοδεύσεις της εταιρείας σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις της οργάνωσης GAP στις ΗΠΑ, η ΒΡ απέκρυψε από τα συνεργεία καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας τις πιθανές επιπτώσεις του καθαριστικού Corexit, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τους μήνες μετά το ατύχημα στις παράλιες περιοχές του Κόλπου.
Με άλλα λόγια, η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα δηλητήριο προκειμένου να καθαρίσει το αργό πετρέλαιο από τις ακτές, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των συνεργείων καθαρισμού, όσο και αυτή των πολιτών που κατοικούν εκεί.
Όπως δήλωσαν εργάτες των συνεργείων, οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους είχαν πει ότι το Corexit είναι «τόσο ασφαλές όσο το απορρυπαντικό στην κουζίνα σας». Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική: Οι εργάτες, όντας καθησυχασμένοι για την συγκεκριμένη ουσία, ήρθαν σε επαφή επανειλημμένα μαζί της κατά τις διαδικασίες καθαρισμού. Εν συνεχεία, πολλοί από αυτούς παρουσίασαν συμπτώματα τα οποία συμπεριλάμβαναν μυϊκούς σπασμούς, απώλεια μνήμης, πόνους, πρήξιμο, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και άλλα, τα οποία οι γιατροί παρομοιάζουν με το Σύνδρομο του Κόλπου, δηλαδή την πάθηση που εμφάνισαν στο παρελθόν οι στρατιώτες που γύρισαν από το Ιράκ.
Σε συνδυασμό με το αργό πετρέλαιο, το Corexit είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις και για τα πλάσματα της θάλασσας, καθώς έκτοτε παρατηρούνται μεταλλάξεις στα ψάρια και μεγάλη απώλεια ζωής στους μικροοργανισμούς του υδάτινου περιβάλλοντος που συνιστούν και τη βάση της τροφικής αλυσίδας.
Εκτός όμως από την ίδια την ΒΡ, τα πυρά της κοινής γνώμης εξαπολύονται και ενάντια στην ίδια την κυβέρνηση, καθώς το Corexit είχε λάβει έγκριση από την σχετική κρατική υπηρεσία πολλά χρόνια πριν. Κι όμως, ακόμα και η εταιρεία παρασκευής του Corexit προειδοποιούσε στα σχετικά εγχειρίδια για τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να λαμβάνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω χημικό. Οι ιθύνοντες της ΒΡ όμως φαίνεται πως δεν επικοινώνησαν στα συνεργεία καθαρισμού τις συστάσεις και με τον τρόπο αυτό τους άφησαν να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί του. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου