Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Gazprom : Δίκαια μεταχείριση στον Διαγωνισμό της ΔΕΠΑ




Διαφάνεια και ίσους όρους στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, κατά την σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

Η Gazprom έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι επιθυμεί έναν καθαρό διαγωνισμό χωρίς έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, στον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει το χρηματικό τίμημα που προσφέρει η κάθε υποψήφια εταιρεία.

Οι θέσεις αυτές του κ. Μίλερ και της Gazprom δεν είναι καινούριες και ήταν γνωστές εκ των προτέρων, αφού είχαν εκφραστεί σε διάφορες περιστάσεις από την διοίκηση του ρωσικού ομίλου.

Δεδομένης της πίεσης που υφίσταται η Αθήνα από την Ουάσιγκτον προκειμένου να μην καταλήξει η ΔΕΠΑ στα χέρια των Ρώσων, η Gazprom έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει στη σημερινή επίσκεψη, προκειμένου να παραδώσει το μήνυμά της στον Έλληνα πρωθυπουργό με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Άλλωστε, η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές λήγει στις 12 Απριλίου και συνεπώς η όλη διαδικασία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης Σαμαρά-Μίλερ, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τους δύο άνδρες απασχόλησε τόσο ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ, όσο και τα υπόλοιπα ενεργειακά ζητήματα, όπως η προμήθεια αερίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίσκεψη.

Οι Ρώσοι γνωρίζουν λοιπόν ότι είναι σε θέση να προσφέρουν το υψηλότερο χρηματικό τίμημα για να αποκτήσουν τον έλεγχο της ΔΕΠΑ και αυτό θεωρούν ότι είναι το μεγάλο τους συγκριτικό πλεονέκτημα, δεδομένης της ανάγκης της Ελλάδας για μετρητά την δεδομένη χρονική συγκυρία. Από την άλλη όμως, γνωρίζουν πολύ καλά και το ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν στην Gazprom να νικήσει στον διαγωνισμό και κατ’ επέκταση θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να πιέσουν την Αθήνα.

Η συνέχεια και η κατάληξη του διαγωνισμού αναμένεται όπως είναι φυσικό, με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου