Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ • Εργασιακή Υπερκόπωση



 
Το εργασιακό άγχος ,μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των επιβλαβών σωματικών και συναισθηματικών αποκρίσεων του εργαζόμενου ,όταν οι απαιτήσεις του εργασιακού του έργου δεν ταιριάζουν με τις ικανότητες του, τις προσωπικές του ανάγκες και τις προσωπικές πεποιθήσεις του. Το εργασιακό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε βαριά επιδείνωση της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου όπως και σε εργασιακή υπερκόπωση (burnout).

To άγχος προκύπτει συνήθως όταν ο οργανισμός μας πιεστεί να συνηθίσει σε νέες συνθήκες και προσπαθεί παρατεταμένα αλλά δυσλειτουργικά να προσαρμοστεί .Στην πραγματικότητα το άγχος είναι μια αμυντική τακτική (δυσλειτουργική ωστόσο) του ασυνείδητου μέρους της προσωπικότητας μας σχετικά με την ‘απειλή’ που ο εαυτός μας βιώνει κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις στην εργασία αλλά και γενικότερα.

Η εργασιακή υπερκόπωση (burnout) είναι συνέπεια παρατεταμένου άγχους εντός χώρου εργασίας .. Συνήθως αυτό το άγχος επηρεάζει το άτομο και εκτός χώρου εργασίας στην καθημερινότητα του και στην οικογενειακή του ζωή. Αυτό το άγχος στον εργασιακό χώρο εκδηλώνεται μέσα από θυμό , ένταση, απομόνωση από συνάδελφους ,έλλειψη συγκέντρωσης , ελλιπή παραγωγικότητα , έλλειψη οργανωτικότητας και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έρευνες έδειξαν ότι οι κύριοι παράγοντες που σχετίζονται με εργασιακό άγχος είναι:

Ο ρόλος του εργαζόμενου: Όταν ο ρόλος εργασίας δεν είναι σύμφυτος με τις βαθύτερες προσωπικές άνηκες του ατόμου τοτε αντιλαμβάνεται το εργασιακό έργο ως καταναγκαστική εργασία και δεν μπορεί να αποδώσει. Παρατεταμένα οδηγεί σε συναισθήματα ματαιότητας και σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Το περιβάλλον εργασίας : Το περιβάλλον γενικότερα επηρεάζει την οποιαδήποτε παραγωγή έργου .Στην περίπτωση της επαγγελματικής απασχόλησης η διαρρύθμιση του χώρου ,ο χρωματισμός του και η αρμονία που εμπνέει επηρεάζουν ασυνείδητα την διάθεση του ατόμου. Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα ,σε συνδυασμό με οχλαγωγία και έλλειψη κλιματισμού μπορούν να επιφέρουν κατακόρυφη επιβράδυνση της παραγωγής έργου καθώς και αποσυντονισμό κινήσεων.

Η ανασφαλής επιχείρηση: Όταν η ίδια η επιχείρηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη αυτό διαχέεται και στους εργαζόμενους της. Συνεχόμενες αλλαγές, υποσχέσεις που δεν ικανοποιούνται ή ικανοποιούνται αργά , προαγωγές που δεν θα συμβούν ποτέ δημιουργούν κλίμα καχυποψίας και ανασφάλειας. Αν ο εργαζόμενος δεν έχει την ανάλογη δομή προσωπικότητας τότε παραπαίει και χρειάζεται συναισθηματική στήριξη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου