Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Γιατί θα «τσούξει» ο εκκαθαριστικός της ΔΕΗ


Γιατί θα «τσούξει» ο εκκαθαριστικός της ΔΕΗ
Ο ένας μετά τον άλλον, θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ οι οποίοι τυπώνονται με ρυθμούς 160.000 ημερησίως. Και θα …δακρύσουμε με αυτό που θα δούμε, να είστε βέβαιοι. Ανάψατε ηλεκτρικό καλοριφέρ γιατί δεν είχατε να βάλετε πετρέλαιο; Θα υποστείτε τις συνέπειες. Διότι η αυξημένη κατανάλωση, οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ με τις οποίες θα έρθετε για πρώτη φορά αντιμέτωποι αλλά και μια ακόμη δόση από το «χαράτσι» θα συνθέσουν ένα κοκτέιλ φωτιά. Τι θα κάνετε; Δύο λύσεις υπάρχουν. Να ελαφρύνετε κάπως τον λογαριασμό μεταφέροντας το «χαράτσι» στην εφορία (κίνηση με την οποία θα κερδίσετε λίγο χρόνο) και να επιλέξετε την πληρωμή του λογαριασμού μέσω πιστωτικής καθώς ήδη οι τράπεζες κάνουν πλέον άτοκες δόσεις και για τη ΔΕΗ. Μια τρίτη λύση, είναι να απευθυνθείτε στη ΔΕΗ και να ζητήσετε έναν διακανονισμό. Θα καταλάβετε που θα πρέπει να «στηθείτε». Έχει πάντοτε …ουρά.
Για να πάρετε από τώρα μια γεύση για το τι θα πληρώσετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο ρολόι της ΔΕΗ. Αυτό άλλωστε θα κάνει και ο υπάλληλος της εταιρείας όταν θα έρθει να μετρήσει. Θα συγκρίνετε τον αριθμό που θα δείτε με αυτόν που αναγράφεται στον προηγούμενο λογαριασμό και θα βγάλετε τη διαφορά. Οι κιλοβατώρες, δεν θα χρεωθούν όλες με την ίδια τιμή διότι έχει μεσολαβήσει η αύξηση των τιμολογίων. Τι σημαίνει αυτό; Δείτε την απάντηση που δίνει η ίδια η ΔΕΗ:
«Όταν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός αφορά διάστημα κατανάλωσης στο οποίο υπήρξαν μεταβολές στις τιμές του τιμοκαταλόγου ρεύματος, για τον υπολογισμό της χρέωσης, το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ λαμβάνει υπόψη αυτόματα τις τιμές κάθε κλίμακας χρέωσης, αναλογικά για το διάστημα ισχύος του κάθε τιμοκατάλογου και στο λογαριασμό σας εμφανίζεται η μέση τιμή». Ιδού και ένα παράδειγμα: 

Παράδειγμα :
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ λογαριασμός για περίοδο κατανάλωσης 06.11.2012 - 01.03.2013 με αλλαγή στον τιμοκατάλογο την 01.01.13. Το διάστημα ισχύος του παλαιού τιμοκαταλόγου είναι από 06.11.2012 έως 01.01.2013, δηλαδή 56 ημέρες και το διάστημα ισχύος του νέου τιμοκαταλόγου από  07.01.13 έως 01.03.2012, δηλαδή 54 ημέρες. 
Οι κιλοβατώρες (kWh) και το πάγιο θα χρεωθούν ως εξής:


Πάγιο (€) = (παλαιότερη τιμή €)*(56/120) + (τρέχουσα τιμή €)*(54/120). 
Τιμή χρέωσης (€/kWh)= (παλαιότερη τιμή €)*(56/120) + (τρέχουσα τιμή €)*(54/120).  
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα καινούργια τιμολόγια της ΔΕΗ, θα σας επηρεάσουν αυτή τη φορά σε ποσοστό 50%. Και από τον επόμενο λογαριασμό, η επίπτωση των αυξημένων τιμολογίων θα είναι στο…100%. Ποια είναι αυτή η επίπτωση; Το fpress.gr έχει κάνει τους υπολογισμούς και έχει δημοσιεύσει τους σχετικούς πίνακες τους οποίους μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Εκτός από την αυξημένη τιμή, έχετε να αντιμετωπίσετε (ενδεχομένως) και την αυξημένη κατανάλωση. Μήπως το παρακάνατε με το ηλεκτρικό καλοριφέρ το οποίο αγοράσατε φθηνά και με δόσεις για να αντιμετωπίσετε το ακριβό πετρέλαιο; Δείτε πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα:
            Ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ, για να λειτουργήσει και να ζεστάνει έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 15-20 τετραγωνικά, μπορεί να καταναλώνει ακόμη και 2500 Watt. Αν λοιπόν αυτό το καλοριφέρ το κρατάγατε σε λειτουργία για τέσσερις ώρες την ημέρα, τότε συνολικά έχετε καταναλώσει 10.000 Wattανά ώρα ή πιο απλά 10 Kwatt. Μέσα σε έναν μήνα, είχατε καταναλώσει 300 kwattκαι στο 4μηνο, προκύπτουν 1200 kwatt. Πόσο κάνει ένα κιλοβάττ; Ειδικά σε αυτό το λογαριασμό που θα παραλάβετε, θα ισχύσει διαφορετικό τιμολόγιο για την κατανάλωση που πραγματοποιήθηκε πριν την αλλαγή του χρόνου και διαφορετικό για μετά το νέο έτος. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι με τη χρήση του καλοριφέρ, έχετε αλλάξει κλιμάκιο οπότε θα πληρώσετε ακριβότερα όχι μόνο τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε το καλοριφέρ αλλά όλες τις κιλοβατώρες.
            Όσον αφορά στον τρίτο λόγο για τον οποίο θα έρθει φουσκωμένος ο λογαριασμός, αυτός δεν είναι άλλος από το χαράτσι. Έτσι, όπως έχει κυλήσει η πληρωμή, αυτή τη φορά θα πληρώσετε ή την 4η ή την τελευταία από τις πέντε συνολικά δόσεις. Ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα έρχεστε αντιμέτωποι με έναν τόσο δυσβάστακτο φόρο. Όπως έχουμε επισημάνει, καλύτερα το νέο ειδικό τέλος ακινήτων, παρά το χαράτσι. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου