Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Εάν βρεθεί πετρέλαιο στην Κύπρο, τα κοιτάσματα «ακουμπούν» μέχρι και τη Ζάκυνθο



Νέα διάσταση λαμβάνουν οι έρευνες που συντελούνται αυτή την περίοδο για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου. Όπως αποκάλυψε χθες από το βήμα του Athens Energy Forum ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού Σόλων Κασίνης, η νέα παραχώρηση που έγινε στο δεύτερο γύρο στη γαλλική Total εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η γαλλική εταιρεία σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει καταθέσει να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο γεωτρήσεις όχι μόνο για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Κασσίνης εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος τονίζοντας ότι «οι γάλλοι θα τρυπήσουν για να βρουν πετρέλαιο και θα το βρούν».
Η αποκάλυψη αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από τον γνωστό έλληνα επιστήμονα Δρ. Ηλία Κονοφάγο, έναν εκ των τριών συντακτών της περίφημης μελέτης για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη. Όπως είπε ο κ. Κονοφάγος, εάν υπάρχει και εντοπιστεί πετρέλαιο στην Κύπρο τότε αναβαθμίζεται συνολικά η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το τόξο που φτάνει μέχρι τη Ζάκυνθο. Ο κ. Κονοφάγος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των συγγενειών των δομών στην ευρύτερη περιοχή (λασποηφαίστεια κλπ).
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν κοιτάσματα πετρελαίου η αξία των ανακαλύψεων ουσιαστικά τετραπλασιάζεται καθώς το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβότερο από το φυσικό αέριο. Ο κ. Κονοφάγος επανέλαβε την εκτίμηση που έχει διατυπώσει στη μελέτη του, χρησιμοποιώντας το ίδιο στατιστικό μοντέλο που έχει αξιοποιηθεί και για τον υπολογισμό των κοιτασμάτων της αρκτικής ότι στην Κρήτη η αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου μπορεί να αποφέρει ποσό της τάξης των 270 δις δολαρίων. Σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο έχουμε 50% πιθανότητες να βρούμε φυσικό αέριο ενώ εάν είμαστε πιο τυχεροί εκτός από αέριο μπορεί να βρούμε και πετρέλαιο που είναι 4 φορές πιο ακριβό
Ο κ. Κονοφάγος τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο. όπως είπε πρόσφατα ο εγνωσμένος καναδικός οίκος Fraser Institute κατέταξε τη χώρα μας στην 93η θέση της κατάταξης επενδυτικού ενδιαφέροντος σε σύνολο 140 χωρών όταν η Κύπρος βρίσκεται στη 17η θέση.  Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον πρόσφατο νόμο ειδικά σε σημεία που λειτουργούν αντιεπενδυτικά: εάν αύριο μια εταιρεία εντόπιζε ένα κοίτασμα μεγαλύτερο από το Λεβιάθαν σε ελληνική θαλάσσια περιοχή με βάση τον τελευταίο νόμο, θα της ανήκε το ¼ του κοιτάσματος, πρόβλεψη που καθιστά λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία. Υπάρχουν τρία – τέσσερα τέτοια σημεία που χρήζουν άμεσης αναθεώρησης, κατέληξε ο κ. Κονοφάγος.  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου