Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

«Μήνυμα» ENI σε κυβέρνηση για ΔΕΠΑ, γιατί ναυάγησε ο διαγωνισμός για τις ΕΠΑ


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην τρόικα, στέλνει το χθεσινό ναυάγιο του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ για τις τρεις νέες ΕΠΑ Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το νούμερο ένα «φαβορί» να διεκδικήσει τις νέες ΕΠΑ, η ιταλική ENI- βασικός μέτοχος των υφιστάμενων ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας- δεν κατέβηκε στο διαγωνισμό, παρ’ ότι είχε κάνει σαφές το ενδιαφέρον της. Το ίδιο συνέβη και με τσεχική εταιρεία (σσ: ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούσαν για την κρατική CEZ), καθώς και με δύο –τρεις ακόμη επενδυτές.

Το γιατί είναι προφανές, δεν εξέπληξε κανένα, ενώ οι επενδυτές είχαν ενημερώσει για τις προθέσεις τους τη ΔΕΠΑ.

Το ναυάγιο αποδίδεται στις ενστάσεις που έχει εκφράσει η τρόικα αναφορικά με το μοντέλο της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το non paper που διέρρευσε στα τέλη Νοεμβρίου, η τρόικα θεωρεί ότι το μοντέλο των τοπικών μονοπωλίων που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό, διατηρεί τις τιμές υψηλά, και ζητά την άμεση αλλαγή του, με το ΥΠΕΚΑ να επιμένει ότι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και αφού υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο.

«Τα επιχειρηματικά πλάνα των επενδυτών για τις νέες ΕΠΑ είχαν γίνει στη λογική του αποκλειστικού δικαιώματος για μια 15ετία, ώστε στο διάστημα αυτό να αποσβέσουν τις επενδύσεις που θα έκαναν. Από τη στιγμή που διέρρευσε το non paper, ήταν αναμενόμενο να φύγουν», λέει στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά το θέμα των αλλαγών που ζητά η τρόικα στην αγορά.

ΔΕΠΑ- υδρογονάνθρακες

Ωστόσο το θέμα που μπορεί να τεθεί τόσο κατά την αυριανή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου (σσ: λέγεται ότι θα συζητηθούν μεταξύ των άλλων και τα ενεργειακά) όσο και στις επαφές Παπαγεωργίου-Ετινγκερ την Παρασκευή, έχει και μια δεύτερη ανάγνωση. Στελέχη της αγοράς βλέπουν πίσω από τη στάση της ENI και των άλλων επενδυτών, ένα «μήνυμα» στην κυβέρνηση και την τρόικα για το τι θα συμβεί αν επιχειρεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ με το θέμα της λιανικής ανοικτό. 

«Το 50% των εσόδων της ΔΕΠΑ προέρχεται από την πώληση αερίου, και το άλλο 50% από τις συμμετοχές της στις τρεις ΕΠΑ. Προφανώς, η αβεβαιότητα γύρω από τι μέλλει γενέσθαι στη λιανική του αερίου, επηρεάζει και τον νέο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ», λέει στέλεχος με γνώση του θέματος.

Πόσο μάλλον όταν η ΔΕΠΑ έχει πάντα πάνω από το κεφάλι της μια διαρκή απειλή : Τυχόν όξυνση της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Μπορεί τα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών να έχουν μειωθεί σημαντικά, και να κυμαίνονται σε επίπεδα κάτω των 250 εκατ. ευρώ (πολλά μάλιστα είναι ρυθμισμένα), ποιος ωστόσο μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τον επόμενο μήνα ο ΛΑΓΗΕ θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του ;

Πάνω σε αυτήν την αβεβαιότητα ήρθε και «κούμπωσε» το non paper της τρόικας με το αίτημα για άρση του μονοπωλίου στην λιανική του αερίου.

Κλειδί η διάρκεια των συζητήσεων με τρόικα

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα συμβεί με τη ΔΕΠΑ, και πόσο θα διαρκέσουν οι συζητήσεις ΥΠΕΚΑ τρόικας για τις αλλαγές στην αγορά αέριου (σσ :σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο).

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι αμελητέο. Αφενός συνειδητοποιεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις ανοίγματος της αγοράς λιανικής, αφετέρου δύο ισχυροί ενεργειακοί παίκτες (σσ: τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να συμμετάσχουν σε επικείμενους διαγωνισμούς), έχουν δυσαρεστηθεί με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κάποιοι μάλιστα επεκτείνουν περαιτέρω τον προβληματισμό. Δεν αποκλείουν η δυσαρέσκεια της ENI και τηςShell (κατέχει το 49% στην ΕΠΑ Αττικής) να έχει επιπτώσεις και στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει το Δημόσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

«Τόσο η ENI όσο και η Shell είναι δυνατοί παίκτες στο upstream. Τίποτα δεν αποκλείει αν η εκρεμμότητα με το άνοιγμα της αγοράς λιανικής παραταθεί, να μην κατέβουν στους διαγωνισμούς για τα πετρέλαια», λένε χαρακτηριστικά. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου