Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών


 Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2012, του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, όσων διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων, και των συζύγων και ανήλικων τέκνων τους.

Μετά από γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι δηλώσεις θα παραμείνουν αναρτημένες στο διαδίκτυο έως τις 16 Ιανουαρίου του 2014.

Παραδίδοντας στους δημοσιογράφους τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ο αρμόδιος για τον έλεγχο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής ανέφερε ότι οι ορκωτοί ελεγκτές διενήργησαν τον έλεγχο των δηλώσεων και των δικαιολογητικών που υπεβλήθησαν και όπου συνέντρεχε περίπτωση κάλεσαν τους υπόχρεους προς παροχής διευκρινίσεων και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο.

Στις εκθέσεις αυτές, μετά από σχετικό έλεγχο, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σ΄ αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα και άλλες ομολογίες κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις). Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος της πάσης φύσεως εσόδων αυτών, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβιώσεώς τους.

Μια ακόμη φορά οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης θα δημοσιοποιούνται με τη σημερινή μορφή. Ύστερα από αλλαγή στον νόμο περί πόθεν έσχες, θα δημοσιοποιούνται μόνο οι μεταβολές και αυτό θα ισχύσει για τη χρήση του 2013.

ΠΗΓΗ: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου