Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Κρήτη για τον Καθαρισμό Πετρελαιοκηλίδων


Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 στην Αίθουσα Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην Πλ. Κουντουριώτη στο Ηράκλειο και στις εγκαταστάσεις Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου, πραγματοποιείται εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ετοιμότητας για παρεμβάσεις καθαρισμού ακτών από πετρέλαιο και περίθαλψης πετρελαιομένης άγριας πανίδας – POSOW (www.posow.org).
Το Πρόγραμμα συντονίζεται από το Περιφερειακό Κέντρο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο (REMPEC), από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου.
Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός περιφερειακού δικτύου συνεργασίας μέσα από τη βελτίωση των γνώσεων και των ικανοτήτων των φορέων (επαγγελματιών και εθελοντών) στα θέματα της θαλάσσιας ρύπανσης σe ευρωπαϊκές παράκτιες χώρες της Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα την Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Ισπανία.
Σαράντα παγγελματίες και εθελοντές θα εκπαιδευτούν στα παρακάτω θέματα: Διαχείριση εθελοντών, εκτίμηση κατάστασης ακτών και καθαρισμός ακτών από το πετρέλαιο και απόκριση για την περίθαλψη πετρελαιομένων άγριων ζώων. Πρόκειται για το πρώτο σχετικό σεμινάριο στην Ελλάδα, το οποίο θα τροφοδοτήσει ένα δίκτυο φορέων και ατόμων κατάλληλα εκπαιδευμένων για την ανάληψη δράσης σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης.
Η εκπαίδευση των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί από εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της ΑΝΙΜΑ, που έχουν λάβει βεβαίωση εκπαιδευτή στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν επίσης το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίδειξη αντιρρυπαντικών μέσων και θα οργανωθεί άσκηση για τους συμμετέχοντες από τον ΟΛΗ και την εταιρεία Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. που είναι και χορηγός της πρακτικής άσκησης.
 Πρόγραμμα σεμιναρίου 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου