Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Κόντρα ελληνικών υπουργείων και Τρόικας για τα δίκτυα φυσικού αερίου

Κόντρα ελληνικών υπουργείων και Τρόικας για τα δίκτυα φυσικού αερίου
Αρχίζουν πάλι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης με τα ενεργειακά θέματα της ατζέντας (που πρώτο έχει αποκαλύψει το www.newmoney.gr)  να βρίσκονται επί τάπητος.

Βασική «κόντρα» μεταξύ ΥΠΕΚΑ-ΥΠΟΙΚ από τη μια πλευρά και δανειστών από την άλλη,  τα θέματα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο.

Η Τρόικα, χρησιμοποιώντας πληροφόρηση ενδιαφερομένων πελατών αλλά και ξένων οίκων που άντλησαν πληροφορίες πρόσφατα για το θέμα,  επιθυμεί  αλλαγή του μοντέλου με κατάργηση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος λιανικής πώλησης σε έναν προμηθευτή, δηλαδή των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) ενώ το υπουργείο αντιτάσσει σοβαρά επιχειρήματα όπως η  ειδική άδεια (απόφαση εξαίρεσης που έχει εγκρίνει η ίδια η ΕΕ από το 2001) με την οποία λειτουργεί σήμερα το λιανεμπόριο αερίου.

Παρεμβάσεις έχουν κάνει ήδη και  οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στις τρεις Εταιρείες Παροχής (ΕΠΑ) Αττικής-Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, δηλαδή η Shell και η ιταλική ΕΝΙ.
Το «αφεντικό» της ΕΝΙ ο κ. Paolo Scaroni μάλιστα, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα σεβαστεί τις συμβάσεις που υπέγραψε με τις ξένες εταιρείες πριν από περίπου 10-12 χρόνια για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας φυσικού αερίου για μία περίοδο 30 χρόνων.

Όπως είχε αναφέρει το www.newmoney.gr, ο Πρωθυπουργός τόνισε στον ιταλό μάνατζερ ότι «σεβόμαστε τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει και υποστηρίζουμε τους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες  περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος για τις τρεις λειτουργούσες εταιρείες παροχής αερίου   δεν υπάρχει, καθώς κάτι τέτοιο θα έθιγε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου, αλλά θα προκαλούσε και την καταβολή αποζημιώσεων στους ξένους επενδυτές που φθάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ!

«Ποιος θα τα βάλει αυτά τα χρήματα και μάλιστα τη στιγμή που η ζήτηση φυσικού   αερίου μειώνεται διεθνώς; Η Τρόικα ή οι…πληροφοριοδότες της;» αναρωτιόταν κορυφαίος παράγων του ΥΠΕΚΑ και προσέθετε ότι σε περίπτωση που  δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις των τεχνοκρατικών στελεχών της τρόικας, τότε το θέμα θα τεθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργών.
  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου