Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Πώς η εφορία κατάσχει και από αυτούς που δεν χρωστάνε

Πώς η εφορία κατάσχει και από αυτούς που δεν χρωστάνε
Η ιστορία ξεκίνησε από τον πατέρα, αγρότη στο επάγγελμα, ο οποίος παραπονέθηκε στον γιό του για το γεγονός ότι η εφορία του κατάσχεσε την επιδότηση από τα πορτοκάλια -170 ευρώ όλα κι όλα- παρά το γεγονός ότι δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ. Το έψαξε ο γιός, έστειλε και ένα τουίτ στον Θεοχάρη και τι έμαθε;


Διαπίστωσε ότι με νόμο του 2011, η εφορία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε δεσμεύσει ποσών, αμοιβών κλπ όχι μόνο για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες αλλά και για τις οφειλές οι οποίες απλώς έχουν βεβαιωθεί (δηλαδή έχουν …φορτωθεί στον ΑΦΜ του οφειλέτη) αλλά δεν έχει παρέλθει ακόμη η ημερομηνία λήξης. Ο αγρότης λοιπόν, όφειλε να πληρώσει την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος στις 31/12/2013. Η εφορία… υπέθεσε ότι ο αγρότης δεν θα πληρώσει και του δέσμευσε την επιδότηση επί τόπου. Τώρα το ότι ο χριστιανός έμεινε με άδεια τσέπη, ότι θα μπορούσε να καλύψει μια άλλη άμεση υποχρέωση και να κερδίσει χρόνο μέχρι να έρθει η ημερομηνία να πληρώσει και το φόρο εισοδήματος, ελάχιστα ενδιαφέρει τον κρατικό μηχανισμό.
Αν η υπόθεση που αναδείχτηκε μέσω twitter, ήταν η μοναδική, θα ήταν μικρό το κακό. Το ζήτημα είναι ότι πλέον έχει γίνει …σύστημα. Πελάτης μεγάλου λογιστικού γραφείου, διαμαρτυρήθηκε εντόνως στο λογιστή του επειδή του δέσμευσαν ποσό από επιστροφή ΦΠΑ. Και αυτός δεν χρωστούσε στην εφορία αλλά τον ενημέρωσαν ότι το ποσό που δικαιούνταν δεσμεύτηκε για να συμψηφιστεί με οφειλή από φόρο υπεραξίας ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί έξι μήνες αργότερα.
Για τους τεχνοκράτες, αναγνώστες, δημοσιεύουμε και τον νόμο που δίνει στην εφορία αυτές τις δυνατότητες. Τον γνωστοποίησε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Εσόδων για να δικαιολογήσει τις πράξεις των εφοριακών. Ολόκληρος ο απολαυστικός διάλογος:
Δραχμαντινετζάντ ‏@giopso 12h
Ενημερώνω το φιλοθεάμον κοινό ότι η μπανανία θα κατασχέσει με το έτσι θέλω, 170€ από τον πατέρα μου
 Γιάννης @arkoudos ‏@arkoudos 12h
τι λέει ο @giopso βρε @htheoharis; Γιατί βάζετε χέρι στα χρήματα του κόσμου νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής;
Harry Theoharis ‏@htheoharis 4h@arkoudos @giopso δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι μετά από αλλαγή στον νόμο το 2010 αν θυμάμαι καλά.
George Bourdaras ‏@InsiderGR 3h
@htheoharis Το "δυστυχώς" εμπεριέχει αναγνώριση λάθους στο νόμο. Δεν είναι δύσκολο να...διορθωθεί. Ανοιχτή είναι η Βουλή.
 Εκλογοκαπότα ‏@Antidrasex 2h@InsiderGR @htheoharis ωραία, μαφία με το νόμο!
 Γιάννης @arkoudos ‏@arkoudos 2hσωστά @Antidrasex, αλλά δεν φταίει ο @htheoharis - δεν ασκεί αυτός κοινοβουλευτικό έλεγχο. Και μόνο έτσι θα αλλάξει
 Maria A ‏@makimed 2h@arkoudos @Antidrasex @htheoharis @InsiderGR Συγνώμην αλλά είναι σοβαρό. Να μας πει το νόμο που το στηρίζει. Είναι νόμος η "ερμηνεία" νόμου?
HarryTheoharis@htheoharis@arkoudos @makimed @Antidrasex @InsiderGR άρ.11 ν3943/31-3-11 αλλάζει τ αρ.83 ΚΕΔΕ : “συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη” όχι ληξιπρόθεσμα

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου