Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Βελτίωση προσφοράς, αλλά και σκεπτικισμός για το κοίτασμα Κατακόλου


Βελτιωμένη προσφορά για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Κατάκολο ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις δύο συμπράττουσες κοινοπραξίες  που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door για τη συγκεκριμένη περιοχή. Το αίτημα του υπουργείου υποβλήθηκε την Πέμπτη σε συνάντηση που είχαν οι επιτελείς του υπουργείου και του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με τα στελέχη των δύο κοινοπραξιών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βελτιωμένη προσφορά υποβλήθηκε πράγματι την Παρασκευή το βράδυ, ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός στο υπουργείο για τη σταθερότητα του σχήματος, εξαιτίας δύο γεγονότων: Πρώτον επειδή στη συνάντηση δεν εμφανίστηκε εκπρόσωπος της Viking Oil& Gas, δηλαδή του βασικού  μετόχου της Grekoil, της μιας εκ των δύο κοινοπραξιών. Δεύτερον επειδή εν τω μεταξύ προέκυψε η «αποβολή» της Viking Oil& Gas από την εκμετάλλευση θαλασσίου κοιτάσματος στην Τυνησία, λόγω του ότι δεν κατέβαλλε τα χρήματα που είχε συμφωνήσει με τη Sonde Resources για την εξαγορά του 66,67% της κοινοπραξίας Oil Block. Ο προβληματισμός δηλαδή του υπουργείου αφορά το αν και κατά πόσον είναι φερέγγυα η Viking Oil& Gas, βασική εταιρεία που συμμετέχει στην Grekoil. Το τι θα γίνει θα φανεί τις επόμενες ημέρες, με βάση και το τι θα απαντήσει επισήμως η Viking Oil& Gas στην απαίτηση του υπουργείου να δώσει πλήρη στοιχεία για την μετοχική της σύνθεση και την χρηματοοικονομική επάρκειά της.
Το υπουργείο πάντως φαίνεται ότι πέτυχε τον πρώτο του στόχο, δηλαδή να βελτιώσει τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο από την ανάθεση του κοιτάσματος του Κατακόλου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη προσφορά αφορά τρία «κεφάλαια»: Πρώτον εμπλουτίστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα με την ένταξη σε αυτό και άλλων δισδιάστατων ερευνών. Δεύτερον, αυξήθηκαν οι πρόσοδοι που θα έχει το δημόσιο από την εκμετάλλευση του κοιτάσματαος, με βάση και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις έρευνες. Τρίτον, αυξήθηκαν τα χρήματα που θα δοθούν στο δημόσιο ως μπόνους υπογραφής των συμβολαίων.
 Στην περίπτωση που τελικά η Viking Oil& Gas δεν εμφανιστεί να διεκδικεί τη συμμετοχή της ή κριθεί ότι δεν δίνει τις απαραίτητες διασφαλίσεις, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αναλάβει μόνη της, δεσμευόμενη όμως από τη νέα βελτιωμένη προσφορά, η έτερη κοινοπραξία του σχήματος, η  Energean Oil & Gas με την Trajan Oil and Gas Limited.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κοινοπραξίες (αφενός η Energean Oil & Gas με την Trajan Oil and Gas Limited και αφετέρου η Grekoil Energy Ventures Limited με βασικό μέτοχο την Viking Oil& Gas) είχαν υποβάλλει ανταγωνιστικές προτάσεις προς το ΥΠΕΚΑ για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Κατακόλου. Στη συνέχεια όμως, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ για κατάθεση από κοινού πρότασης, προχώρησαν σε συμφωνία και σε από κοινού πρόταση. Βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης αυτής είναι εκείνη που υποβλήθηκε την Παρασκευή το βράδυ.
Η συμφωνία των δύο πλευρών προέβλεπε μεταξύ άλλων, ότι η υλοποίηση του έργου θα γίνει βάσει του προγράμματος ανάπτυξης της Energean, η οποία εκτός από operator του έργου θα ήταν και πλειοψηφών μέτοχος.  
Η νέα κοινοπραξία θα αποτελείτο από :
·         Energean Oil & Gas S.A.                42,5 %
·         Trajan Oil & Gas Ltd.                     15,0 %
·         Grekoil Energy Ventures Ltd.          42,5 % 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου