Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο… (…των ΕΛ.ΠΕ.)

Ουδέν κρυπτόν  υπό τον ήλιο…  (…των ΕΛ.ΠΕ.)
Πώς συνδέονται οι ζημιές στο διυλιστήριο της Ελευσίνας με μια παλιά κλοπή ηλεκτρονικού αρχείου στην παλιά PETROLA του Ομίλου Λάτση και ένα βιογραφικό-«λάστιχο»;
Του Αλέξανδρου Μανωλόπουλου 
Πριν από 24 χρόνια –όπως προκύπτει εξ εγγράφων– ένα στέλεχος της εταιρείας PETROLA είχε υποκλέψει το ηλεκτρονικό αρχείο του διυλιστηρίου δημιουργώντας μεγάλη ζημιά στα υπολογιστικά προγράμματα (software) του διυλιστηρίου, τα οποία δεν ανακτήθηκαν ποτέ. Στο memorandum εκείνης της εποχής αναφέρεται: «Σχετικά με το σβήσιμο των προγραμμάτων του συναδέλφου Ρούτση, την προσοχή μας τραβάει το μόνο κρυμμένο αρχείο του υποκαταλόγου με το όνομα ΑΡΕΤΗ».
Σε έρευνα που διεξήχθη, ένας υπάλληλος  απαντάει ότι το μοναδικό αρχείο που δεν διεγράφη είναι αυτό με το όνομα «ΑΡΕΤΗ» διότι, σαν κρυμμένο (hidden), δεν σβήνεται με την εντολή delete του συστήματος. Ένας άλλος υπάλληλος κατέθεσε ότι ο κ. Διονύσιος Ρούτσης είχε φύγει για Αραβία και πήρε όλες τις δισκέτες μαζί του και ο υπολογιστής σταμάτησε να εργάζεται.
Γλίτωσε με άνωθεν εντολή 
Η τότε διοίκηση της PETROLA είχε αποφασίσει να τον απολύσει (Ν. Γρηγοριάδης), αλλά μεσολάβησε άλλο στέλεχος που είναι υψηλόβαθμος παράγοντας στα ΕΛ.ΠΕ. και ματαίωσε την απόλυσή του! Σύμφωνα, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο παράγοντας είναι ο αυθεντικός συνομιλητής του κ. Σπύρου Λάτση, ύστερα από τη δυσμένεια στην οποία έχει υποπέσει ο έτερος τοποτηρητής του λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στους λογαριασμούς των Ναυπηγείων και του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Εκείνος που δεν απολύθηκε τότε, όμως, σήμερα είναι γενικός διευθυντής των διυλιστηρίων του Νότου, δηλαδή υπεύθυνος και για το διυλιστήριο της Ελευσίνας. Και το έργο της Ελευσίνας παραδόθηκε με καθυστέρηση 3 χρόνων και κόστισε 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 700 εκατ. ευρώ.
Το ετεροχρονισμένο μεταπτυχιακό! 
Ποιος είναι, όμως, ο κ. Διονύσιος Ρούτσης; Στο ενημερωτικό δελτίο εισαγωγής των μετοχών της PETROLA στο Χρηματιστήριο (2001) εμφανίζεται ως χημικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το… δυστύχημα για τον ίδιο και τα ΕΛ.ΠΕ. είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οργάνωσε τα μεταπτυχιακά του το 1996, και το 1997 άρχισαν να υλοποιούνται! Δηλαδή, από ποιο πανεπιστήμιο έλαβε μεταπτυχιακό πτυχίο ο κ. Ρούτσης;
Δέκα χρόνια αργότερα, στον ετήσιο απολογισμό του 2011, ο ίδιος κ. Ρούτσης συστήνεται ως γενικός διευθυντής συγκροτήματος Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, ως χημικός μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τι έγιναν τα μεταπτυχιακά;
Σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ελλάδα σημειώθηκαν αποπομπές, όπως συνέβη με τον πρώην γενικό διευθυντή της ΕΑΒ  κ. Θ. Χρονόπουλο, ο οποίος αποπέμφθηκε καθώς είχε  πλαστό πτυχίο, ενώ ο κ. Ι. Γιαρέντης νέος πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ δεν διέθετε καν πτυχίο. Σε εταιρείες του εξωτερικού οι ανακρίβειες των βιογραφικών οδηγούν σε παραίτηση, όπως συνέβη με τον γενικό διευθυντή της Yahoo.
Δύο εργατικά ατυχήματα στον Flexicocker
Στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, τον Ιούνιο του 2013, κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων προσπαθειών επανεκκίνησης της Μονάδας 32 τραυματίστηκε σοβαρά ένας εργαζόμενος. Με τραύματα στο πρόσωπο και το χέρι ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν σημαντικά ρυπαντικά επεισόδια, καθώς απελευθερώθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα καυσαερίων. Το περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό, αφού σε λίγες ημέρες σημειώθηκε και δεύτερο όταν ένας εργαζόμενος πήγε να πάρει δείγματα από δεξαμενή. Η Μονάδα 32 (Flexicoker) είναι η συγκεκριμένη μονάδα που έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο διυλιστήριο. Για τη μονάδα έχουν πραγματοποιηθεί καταγγελίες από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΕΛΑΙΑ
Περίμεναν ζημιές και έβγαλαν κέρδη στο τρίτο τρίμηνο
«Μαγική εικόνα» ήταν για ακόμη μία φορά τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν ζημιές μεταξύ 26 εκατομμυρίων έως και 51 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, και τελικώς τα καθαρά κέρδη (μετά φόρων) ήταν 2 εκατ. ευρώ. Πώς τα κατάφεραν και ανέτρεψαν αυτή τη δυσμενή εικόνα, όταν οι περισσότερες αναλυτές προσδοκούσαν ζημιές 25-30 εκατ. ευρώ; Το ερώτημα προκύπτει και από μια κρίσιμη λεπτομέρεια: το 2012 με πωλήσεις 9,5 εκατ. τόνων τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο ήταν 209 εκατ. ευρώ. Τη φετινή περίοδο, με πωλήσεις 10,2 εκατ. τόνων, οι συνολικές ζημίες ήταν 171 εκατ. ευρώ!
Πώς γίνεται, επομένως, με μικρότερες πωλήσεις να βγάζεις κέρδη, και όταν οι πωλήσεις είναι υψηλότερες να βγάζεις κάθε τρίμηνο ζημιές; Η απάντηση δόθηκε στο προ 15νθημέρου φύλλο της «Α», καθώς η εταιρεία δουλεύει με δύο διυλιστήρια, αφού Θεσσαλονίκη και Σκόπια είναι πλέον εκτός, ενώ η Ελευσίνα λόγω των δυσχερειών δεν λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της.
Οι ζημιές στο τρίτο τρίμηνο αποτράπηκαν επίσης από τα περίφημα προγράμματα μετασχηματισμού. Η συνεισφορά στο τρίτο τρίμηνο ήταν 15 εκατ. ευρώ – δηλαδή σχεδόν όσες ζημιές περίμεναν οι αναλυτές. Κάτω από ένα ασαφές πρόγραμμα βελτίωσης ανταγωνιστικότητας καλύπτονται ακόμη και οι ζημίες. Από τη λογιστική κατάσταση 9μήνου, προκύπτει, επίσης, ότι μειώθηκε ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός κατά 900 εκατ. ευρώ σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε νέο ομόλογο αξίας 500 εκατ. ευρώ.
Επικοινωνία διά… μπουκώματος
Βέβαια, τα ερωτηματικά μας για το πτυχίο του κ. Ρούτση, καθώς επίσης και για τις εκτιμήσεις περί ζημιών που τελικά μεταφράστηκαν σε… κέρδη, έχουν απάντηση με… ονοματεπώνυμο. Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικά ρεπορτάζ για την επικοινωνιακή πολιτική των ΕΛ.ΠΕ. και ΕΚΟ προ τριμήνου, στις εν λόγω εταιρείες με… πασαδόρο στα διαφημιστικά κονδύλια τον κ. Ευάγγελο Στράνη –τον οποίο είχαμε μετονομάσει σε (Αρχ)άγγελο της διαφήμισης– όλα είναι δυνατά.
Με γρήγορες κινήσεις, το Μέσον που θα ασχοληθεί με τα ενδότερα των ΕΛ.ΠΕ. και ΕΚΟ σύντομα θα… μπουκώσει από πακτωλό «ενημερώσεων» και θα βάλει στην άκρη τα κακώς κείμενα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς στην πρακτική αυτή τού «δούναι και λαβείν» σε μια κρατική κατά ένα μεγάλο ποσοστό εταιρεία δεν αντιδρούν οι διορισμένοι από την κυβέρνηση κ.κ. Χρήστος-Αλέξης Κομνηνός (πρόεδρος ΕΛ.ΠΕ.) και Ιωάννης Ψυχογιός (διευθύνων σύμβουλος ΕΚΟ).
Ακόμη, είναι άξιον απορίας πώς τόσο ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου αλλά και ο υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης περιμένουν αδρανείς στις ύποπτες ενέργειες ενός αμφιλεγόμενου ατόμου, που έφτασε να λύνει και να δένει στα ΕΛ.ΠΕ. και στην ΕΚΟ κατά το δοκούν. Αν κανείς απορεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, η απάντηση στις απορίες του είναι το «παράδειγμα» 4-5 (Αρχ)αγγέλλων σε διάφορους τομείς του δημόσιου τομέα, την ώρα που 600.000 νοικοκυριά δεν έχουν φως. Πετρέλαιο όμως προφανώς κατά τον κ. Στράνη διαθέτουν 

ΠΗΓΗ:.iapopsi.gr 


ΣΧΟΛΙΟ: Δημοσίευση του άρθρου δε σημαίνει ότι η petrelaiopigi συμμερίζεται την άποψη του συντάκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου